Motion till riksdagen
2006/07:Sf249
av Ulf Nilsson och Torkild Strandberg (fp)

Flexibla regler för deltidssjukskrivna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om flexibla regler för sjukpenning och sjukersättning.

Motivering

Ett stort antal människor i Sverige är långtidssjukskrivna eller har sjukersättning. Hittills har alltför lite gjorts för att pröva vilka av dessa som skulle ha möjlighet att återinträda på arbetsmarknaden Många hel- och deltidssjukskrivna har en stark vilja att arbeta i så stor utsträckning som hälsan tillåter. Regeringens aviserade politik med bättre rehabilitering och med avskaffande av arbetsgivarnas medfinansiering av sjukpenningen är välkommen, eftersom större möjligheter öppnas för fler att ta sig in i arbetslivet.

Orsakerna till långtidssjukskrining eller sjukersättning kan vara flera. En del har av hälsoskäl inte någon möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet, medan andra kan arbeta deltid och successivt utöka sin arbetstid. Många deltidssjukskrivna skulle vilja öka sin arbetstid men orkar inte. För dem vore flexiblare regler för deltidssjukskrivning och sjukersättning kanske en möjlighet. I dag finns nivåerna 25, 50, 75 och 100 % vid sjukskrivning och sjukersättning. Det innebär att en halvtidssjukskriven som vill pröva att gå upp från till exempel 50 till 75 % arbetstid måste öka sin arbetstid från 20 till 30 timmar per vecka. Tio timmars ökning av arbetstiden är ett stort steg och kan vara för mycket för en person med svag hälsa. Om däremot möjligheten fanns att göra mindre ökningar av arbetstiden skulle förmodligen flera känna sig motiverade att försöka.

Flera nivåer i sjukförsäkring och förtidspension borde prövas för att ge en möjlighet även för dem som kan utöka sin arbetstid endast i liten utsträckning. Om det till exempel vore möjligt att minska sjukskrivningen och sjukersättningen med 10 %, skulle en deltidssjukskriven kunna höja arbetstiden från 20 till 24 timmar vecka. Flera människor skulle kunna få nya möjligheter att förändra sin situation om reglerna ändrades. Konsekvenserna och eventuella tekniska svårigheter med en större flexibilitet i systemet borde därför snarast utredas.

Stockholm den 30 oktober 2006

Ulf Nilsson (fp)

Torkild Strandberg (fp)