Motion till riksdagen
2006/07:Sf248
av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

Pensionsgrundande totalförsvarsplikt


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka Sveriges totalförsvarspliktigas pensionsgrundande belopp till svenska folkets genomsnittliga pensionsgrundande inkomst per dag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att all totalförsvarspliktutbildning som överstiger 60 dagar ska vara pensionsgrundande.

2 Motsvarande svenska befolkningen

Tidigare har totalförsvarsplikten i Sverige omfattat närmare 95 % av de svenska männen. Kommande år kommer mellan 5 och 10 % av varje årskull ungdomar att omfattas av totalförsvarsplikten. När allt färre svenskar genomför någon typ av plikttjänstgöring blir denna grupp alltmer utsatt i samhället, och vikten av att dessa unga svenskars insatser för Sverige inte leder till alltför stora personliga uppoffringar ökar avsevärt.

En totalförsvarspliktig som inkallas till plikttjänstgöring förlorar både möjlighet till studier och förvärvsarbete. I båda fallen får tjänstgöringen en negativ inverkan på den totalförsvarspliktigas slutgiltiga pension, dels genom den kortare tiden avtalspension får växa, dels genom den kortare tid man klarar att uppbära de privata pensionsförsäkringarna.

I dagsläget är det pensionsgrundande att göra totalförsvarsplikt. För att den totalförsvarspliktiga ska få sin pensionsrätt för pliktperioden krävs det att personen i fråga har arbetat under minst fem år innan personen har fyllt 70 år. I dag är de totalförsvarspliktigas pensionsgrundande belopp endast 50 % av svenska folkets genomsnittliga pensionsgrundande inkomst per dag.

Varför det ska vara avsevärt mindre lönsamt att ställa upp för Sverige genom att utföra sin totalförsvarsplikt än att som jämnåriga arbeta eller studera är ett resonemang som innefattar bristande logik. I ett samhälle där endast ett fåtal tvingas göra sin totalförsvarsplikt borde dessa belönas ekonomiskt för sin insats, inte som i dag straffas. Sveriges totalförsvarspliktigas pensionsgrundande belopp bör ökas till svenska folkets genomsnittliga pensionsgrundande inkomst. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

2.1 Pensionsgrundande efter 60 dagar

I dagsläget ska totalförsvarspliktstjänstgöringen pågå minst i 120 dagar i följd för att vara pensionsgrundande. För att en totalförsvarspliktig ska bli krigsplacerad krävs det att denne ”har genomgått en längre grundutbildning än 60 dagar” (lag [1994:1809] 3 kap. 12 §). Det är således möjligt att fullborda sin totalförsvarsplikttjänstgöring på 61 dagar. Dessa 61 dagar skulle då inte vara pensionsgrundande.

Varför det inte ska vara pensionsgrundande att göra lumpen mellan 61 och 120 dagar, men pensionsgrundade när dessa 120 dagar överstigs, saknas det argumentation för. Oberoende av längden på totalförsvarsplikten som genomförs och utmynnar i en krigsplacering bör tjänstgöringen vara pensionsgrundande. Detta bör riksdagen om sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 25 oktober 2006

Gunilla Wahlén (v)

Torbjörn Björlund (v)

Josefin Brink (v)

Kalle Larsson (v)

LiseLotte Olsson (v)

Kent Persson (v)

Alice Åström (v)