Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om egenanställning.
Villkoren för svenska företagare är omgärdade av en omfattande byråkrati och särskilt betungande är detta för de minsta företagen. Många krångliga regler är en hämsko för ökat småföretagande.1
Mot denna bakgrund växer i dag en ny anställningsform fram på den svenska arbetsmarknaden – egenanställning. Det är en tredje försörjningsform som kombinerar eget företagande med anställning, där enskilda anställs som entreprenörer med egna uppdrag och kunder i ett företag som fungerar som juridisk och administrativ plattform.
Genom egenanställning erbjuds möjlighet till förenklat entreprenörskap vad gäller administration och juridik för de personer som önskar en för deras behov mer anpassad form av egenförsörjning. Syftet är att på ett enkelt och obyråkratiskt sätt snabbt kunna pröva företagsverksamhet i praktiken utan att behöva vara orolig över att inte klara av det administrativa. Även personer som riskerar att ställas utanför arbetsmarknaden har stor nytta av egenanställning.
Arbetet med etablering och utveckling av egenanställningskonceptet försvåras av regelverk och riktlinjer som omgärdar de olika försäkringssystem som finns i anslutning till förvärvsarbete. Exempel på detta är arbetslöshetsförsäkringen och reglerna vid sjukersättning och pension. Hindren är delvis av strukturell karaktär men handlar också om attityder och ibland okunskap.
Förutom de negativa konsekvenser detta innebär för individer och samhällsekonomin innebär det att ett stort antal tjänster inte ställs till marknadens förfogande. Det är en verklighet vi redan ser konsekvenserna av i form av svart arbetsmarknad, alltför långsamt växande småföretagande och för många konkurser.
I det perspektivet blir vikten av att kartlägga och positivt förändra hindrande regelverk och attityder mycket tydligt. Stora vinster är möjliga om regelverk omformas för att möjliggöra en egenförsörjning, helt eller delvis. Vinster uppstår för samhället och för de arbetsföra och kompetenta enskilda som kan välja egenanställning i stället för heltidsarbetslöshet, sjukpension eller annat bidragsberoende.
Ett samlat arbete för en fortsatt utveckling och etablering av egenanställningsformen genom förändring av regelverk, förslag på riktlinjer och kvalitetssäkring, sker i dag inom ramen för ett EQUAL partnerskap, Equal Egenanställning – förenklat entreprenörskap, fram till december 2007. Därefter kommer arbetet att fortsätta i den gemensamma, växande organisationen Förenade Företag för Egenanställda som bildades 2005 och är en ideell förening.
Mot denna bakgrund föreslår jag att regeringen utreder möjligheter att ändra regler inom framför allt socialförsäkringssystemet så att de möjliggör egenanställning i företag för egenanställda.
[1] | Referens bl.a. Självanställning, Bo Persson/Länsstyrelsen Stockholm 1999. Företag och anställning i förändring/Regeringskansliet Dc 2003:27. |