Motion till riksdagen
2006/07:Sf234
av Karin Pilsäter (fp)

Underlättande av företagande och föräldraledighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheten att omvandla delar av företagares föräldrapenning till ersättning för barntillsyn.

Motivering

Föräldraförsäkringen är ett underbart system som ger de flesta av oss en god möjlighet att på heltid under barnets första tid kunna ta ansvar för barnets omsorg utan att det nämnvärt påverkar hushållsinkomsten. Föräldraförsäkringen är dessutom mycket flexibelt utformad så att man själv kan välja i hur stor omfattning man tar ut föräldrapenningdagar, t.ex. arbeta deltid eller växla mellan föräldrarna. Föräldrapenningen kan tas ut ända tills barnet blir 8 år.

Men föräldraförsäkringens goda sidor bygger i hög grad på att man har en anställning med möjlighet att vara tjänstledig från arbetet. Då täcker föräldraförsäkringen inkomstbortfallet.

För småföretagare som får barn är detta ofta svårt att kombinera med att fortsätta driva företaget. Kunder väntar inte; de byter leverantör. Att företagandet och entreprenörskap tar mycket tid kan inte ändras, men väl kan de sociala förmåner som är kopplade till barnansvar göras mer flexibla.

Regeringen aviserar i budgetpropositionen en rad förslag som kommer underlätta att förena föräldraskap och förvärvsarbete, och i många fall kommer detta påtagligt att förbättra för företagare. Men likafullt kvarstår att föräldraförsäkringen inte är så bra för företagare som för anställda.

För egenföretagare skulle det däremot i vissa fall kunna vara en klar förbättring om föräldrapenningen kunde användas att bekosta tillsyn av barnet av annan än föräldern. Exempelvis skulle den del av föräldrapenningen som tillfaller egenföretagaren men är överlåtelsebar till den andre föräldern (190 dagar, varav 45 med garantinivå) i stället kunna omvandlas så att den även kan användas att bekosta barntillsyn.

Detta skulle särskilt kunna underlätta för kvinnor som är företagare och får barn, vilka i dag vanligen driver företaget och tar ansvar för barnet samtidigt. Dessa skulle kunna bekosta avlastning några timmar här och där vid viktiga tillfällen.

Med en sådan modell skulle med all säkerhet flera kvinnor i fertil ålder satsa på företagande, och manliga företagare skulle kunna ta föräldraledigt i vetskapen om att de kan växelvis utnyttja möjligheten att anlita barntillsyn vid viktiga tillfällen.

Samma möjlighet bör finnas för den tillfälliga föräldrapenningen.

En teknisk utformning av detta förslag finns i Tjänstebeskattningsutredningen (SOU 1997:17) innebärande att en genomsnittsnivå på föräldrapenning omvandlas till betalcheck för annan person/tjänsteföretag. I Tjänstebeskattningsutredningen föreslogs dock enbart att detta skulle gälla den tillfälliga föräldrapenningen vid vård av sjukt barn.

Regeringen bör därför göra en uppdaterad utredning om möjligheten att för egenföretagare delar av föräldraförsäkringen och den tillfälliga föräldrapenningen skulle kunna omvandlas till ersättning för annan barntillsyn.

Stockholm den 30 oktober 2006

Karin Pilsäter (fp)