Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om adoptioner.
I Sverige lever många med ofrivillig barnlöshet, och att adoptera har varit enda lösningen för många. Tanken är att barn ska kunna få rätt till en trygg uppväxt och att det ska gå etiskt rätt till i adoptionen.
Kostnaden för själva adoptionen ligger på mellan 65 000 och 155 000 kr. Till detta tillkommer eventuella anmälningsavgifter och resa. Detta gör att adoptionskostnaden i slutändan kan hamna på ca 200 000 kr.
Men detta är inte allt, utredningen som görs av myndigheterna för att fastställa att de blivande föräldrarna får adoptera kräver att de har fast jobb. Man tittar på årsinkomsten, och vissa länder förbjuder även vissa yrkesgrupper att adoptera från deras länder. Detta sker trots att Sverige har världens bästa välfärd och att det finns en trygghet som garanterar att barnen inte kommer att hamna på gatan.
I många fall tvingas familjen som vill adoptera även att söka större bostad, vilket brukar innebära att man måste ta ytterligare ett lån för att kunna få barn.
Efter adoptionen ersätter staten familjen med 40 000 kronor, vilket är cirka en femtedel av utgifterna.
Med alla dessa förutsättningar blir ofrivillig barnlöshet en klassfråga. Visst ska adoptioner utgå från barnets bästa, men det finns inga garantier för att höginkomsttagare skulle bli bättre föräldrar än låginkomsttagare. Sverige borde profilera sig som ett välfärdsland även i de länder som adopterar barn till Sverige. I Sverige bör alla människor som kan bli bra föräldrar till barn som behöver det kunna adoptera, oavsett tjocklek på plånboken.