Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte diskriminera företagare i de offentliga trygghetssystemen.
Dagens socialförsäkringssystem behandlar anställda och företagare olika. Graden av trygghet vid föräldraledighet, sjukdom eller arbetslöshet beräknas olika beroende på om man är arbetstagare eller företagare. Den madrass som samhället garanterar medborgarna är olika tjock, något som hämmar många människor från att starta företag. Otryggheten och risken med att driva eget gör att många avhåller sig från att skapa sig eget arbete.
Trots att företagare betalar in lika mycket i skatt som anställda får de ut mycket mindre vid exempelvis sjukdom. De får också sämre ersättning om de måste vara hemma för vård av sjukt barn. Föräldrapenningen beräknas på ett annorlunda sätt än vad en arbetstagares gör.
Företagare är grunden till välfärd. Ju fler företag vi har, ju fler jobb får vi. Ju fler företag och ju fler personer som arbetar ju bättre välfärd kan vi skapa. Det är därför svårt att motivera varför företagare ska ha ett sämre skyddsnät än arbetstagare. Staten ska behandla medborgare lika och samma grundtrygghet bör gälla för alla.
Ett offentligt försäkringssystem ska uppmuntra människor att våga gå från jobb till eget företagande eller från att vara bidragsberoende till att starta eget. Lagstiftningen måste ses över i syfte att skapa en bättre balans mellan risktagande och trygghet och att skapa ett försäkringssystem som inte diskriminerar företagare.
Speciellt unga och kvinnor ser ofta till sin egen och i förlängningen familjens trygghet innan de överger en trygg anställning och ger sig in som egenföretagare. Vi måste ha ett Sverige och ett system som uppmuntrar människor att vilja och våga förverkliga sina idéer.
Detta bör ges regeringen till känna.