Motion till riksdagen
2006/07:Sf15
av Tomas Eneroth m.fl. (s)

Migration och asylpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behoven av tillräckliga resurser för att inom berörda myndigheter kunna hantera beräknad ökning av asylsökande.

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en solidarisk fördelning av ansvaret bland Sveriges kommuner vad gäller mottagande av asylsökande.

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av resurser till kommunerna för att kunna skapa värdigt mottagande för asylsökande.

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om betydelsen av att tydliggöra skiljelinjen mellan asylsökande och övrig migration.

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av uppföljning av den nya instans- och processordningen, NIPU, inom migrationsområdet.

Motivering

Sverige skall bejaka människors rörlighet och ha en stor öppenhet vad gäller människors möjlighet att förflytta sig över gränser. En öppenhet mellan människor skapar en större dynamik och utveckling för såväl individen som för grupper av människor och länder över hela vår värld. I den kommission som tillsattes av FN på svenskt initiativ och med svenskt deltagande genom tidigare migrationsminister Jan O Karlsson, framgår det stora värde som skapas genom människors möjlighet till att migrera.

Men inom begreppet migration finns också områden som har mörkare dimensioner. Genom krig och annan förföljelse tvingas många människor från sina hem för att söka sig skydd på andra platser och i andra länder. Ofta hamnar man i närområdet, men inte sällan söker man sig långt bort ifrån sina tidigare rötter. Ibland sker flykten från hemmet av egen kraft men också genom stöd av internationella institutioner eller hjälporganisationer. Också under flykt kan människor utnyttjas av mörka krafter i form av människosmugglare som för egen ekonomisk vinning och under vidriga förhållanden ger sken av medmänsklighet för att sälja sina tjänster. De idag verksamma internationella ligorna som utan humanitära skäl fungerar som människosmugglare måste genom gemensamma krafter stoppas.

Utredningar som gjorts kring den globala migrationen visar på ett brett spektrum av de skäl och möjligheter som skapas genom människors rörlighet. Sverige har på ett internationellt plan visat hur i-världen kan hjälpa men också utvecklas genom goda kontakter och stor öppenhet gentemot nationer och dess invånare. Den svenska politiken med en sammanhållen syn på internationell solidaritet, fred och utveckling har utvecklats i form av bistånd och humanism till berörda över hela världen. Ofta har detta skett genom samverkan inom ramen för Förenta nationerna. Genom svenskt agerande internationellt, har Sverige också gjort sig känt som ett öppet, dynamiskt och demokratiskt land. Många har härigenom sett Sverige som ett land där man kan känna trygghet och där man kan ges skydd från förtryck av olika slag.

Svensk migrations- och flyktingpolitik har, trots stora svängningar i antalet människor som söker sig till Sverige, stått stark. I internationella bedömningar ses Sverige som ett föredöme vad gäller såväl mottagandet av asylsökande som stödet till internationella organ som hanterar migrationsfrågor i världen. Styrkan i denna politik har legat i den samsyn som funnits och finns inte minst mellan de största partierna i vårt land. Den stabilitet som det innebär, parat med en ändå aktiv debatt mellan riksdagspartierna, har hittills hållit krafter som företräder grupper som vill bekämpa öppenhet och människors lika värde borta från rikspolitiken.

Regeringens skrivelse 2006/07:58 Migration och asylpolitik beskriver den politik som förts och de utmaningar som finns. Skrivelsen behandlar härigenom politik förd såväl av den socialdemokratiska regeringen som av den borgerliga regeringen som tillträdde hösten 2006. Vad vi konstaterar är att mycket av den kritik som emellanåt framförts av tre av de partier som nu finns i den borgerliga regeringen förändrats och att dessa parter nu står bakom den politik som förts av Socialdemokraterna och Moderaterna och som nu förs av hela den borgerliga regeringen.

För att möta kommande utmaningar på migrationsområdet har redan den tidigare regeringen tagit en rad beslut som nu bereds inom ramen för regeringens arbete. I dessa sakfrågor finns det skäl att avvakta ställningstaganden när propositioner föreläggs riksdagen. Under innevarande år har Migrationsverket i prognoser påtalat att asylmottagningen kommer att öka till ca 40 000 personer. Denna siffra beräknas bestå även under år 2008. För att möta denna ökning av asylsökande krävs en fungerande organisation för prövning av de enskilda ärendena men också en beredskap för mottagande i landets kommuner.

Det är dock vår uppfattning att de åtgärder regeringen vidtagit för att möta den uppkomna situationen har saknat struktur och i stort kännetecknats av tidigare fastställda borgerliga utgångspunkter. En sådan åtgärd är nedläggningen av Integrationsverket – ett beslut som genomfördes utan hänsyn till den förändrade flyktingströmmen, till exempel det fördubblade mottagandet av barn utan ordinarie vårdnadshavare, så kallade ensamkommande barn.

För att möta den uppkomna situationen krävs en väl fungerande organisation och en beredskap bland landets samtliga kommuner. Det behövs besked till kommunerna om ekonomiska villkor, det behövs personella resurser inom såväl statliga myndigheter som kommuner för att säkra ett mottagande med bra kvalitet. Flyktingmottagandet är ett nationellt ansvar, och det är därför också angeläget att kommuner i hela landet medverkar i mottagandet. Behovet av resurser till Migrationsverket, länsstyrelserna, arbetsmarknadsmyndigheterna med flera aktörer måste följas upp av resurser till kommunerna. I regeringens skrivelse påtalas även resursbehoven till tolkar, gode män med flera, vilka har att medverka i arbetet för ett humant mottagande.

Såväl tidigare som nuvarande regering har sett behoven av ett harmoniserat arbete inom EU för att kunna möta den ökade asylinströmningen och migrationen till Europa. Många av de åtgärder som idag sker kan ses som en effekt av ett aktivt svenskt arbete på området. Rådsslutsatser som antogs under 2006 ligger väl i linje med det svenska förhållningssättet.

Europa har i många stycken en åldrande befolkning. Grunden till detta går att finna i en ökad välfärd, inbegripen välutvecklad sjukvård och äldreomsorg men även ett sjunkande barnafödande. Vad gäller det senare hör dock Sverige till de få länder i Europa som åtnjuter såväl en ökad medellivslängd som ett högre barnafödande.

Den plan för strategisk laglig invandring som antagits inom unionen ligger väl i fas med den svenska debatten. En utredning om formerna kring svensk arbetskraftsinvandring har överlämnats till regeringen som nu bereder frågan. Det finns dock starka skäl för att noggrant belysa riskerna med sammanblandning av asyl och arbetskraftsinvandring, inte minst med anledning av de negativa effekter en sådan sammanblandning kan skapa. Sverige får inte hamna i en situation där graden av arbetsförhet och inte skyddsbehoven avgör om människor skall få uppehållstillstånd i landet vid asylansökan.

Den inom migrationsområdet nya instans- och processordningen har nu varit i funktion under ett år. Reformen är kanske den största som skett inom det migrationspolitiska området såväl ekonomiskt som verksamhetsmässigt. Genom tillskapandet av tre länsrätter samt migrationsdomstolar och Kammarrätten i Stockholm som prejudikatsdomstol skulle ökad rättssäkerhet och tydlighet skapas. I samband med genomförandet uttalade såväl regering som riksdag behovet av snabb uppföljning för att se effekterna av såväl den nya lagstiftningen som den nya processordningen. Därför förutsätter vi att regeringen återkommer till riksdagen med en heltäckande uppföljning av reformen.

Stockholm den 10 april 2007

Tomas Eneroth (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Ronny Olander (s)

Kurt Kvarnström (s)

Göte Wahlström (s)

Helena Frisk (s)

Ann Arleklo (s)

Jasenko Omanovic (s)