Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett framsynt energi- och miljöarbete.
Under 1980- och 1990-talen genomfördes ett omfattande arbete i Dalarna på temat Dalälven ren. Syftet var att bidra till en förbättrad vattenkvalitet i Dalälven. Så blev också fallet. I älven, sjöar, vattendrag, mark och skogar minskade utsläppen. Miljömedvetenheten ökade i hela länet.
Detta är en anda, kompetens och vilja som finns kvar i Dalarna. Framsynt energi- och miljöarbete bedrivs inom såväl privat- som offentlig sektor. Några exempel på detta är:
Landstingsfastigheter är ledande när det gäller energieffektivisering.
SSAB Tunnplåt och Stora Enso tillvaratar tillsammans med Borlänge Energi spillvärme.
Högskolan Dalarna har en tätposition när det gäller solenergiforskning.
Utbyggnad av fjärrvärme sker i hela länet.
På länsnivå bedrivs idag projektet Energiintelligenta Dalarna. Projektet syftar till att skapa mer av hållbara och miljöanpassade energilösningar. Sådant som energieffektivisering, förnybar energi, samverkan och informationsspridning, energiplanering och styrning samt höjd energikompetens ingår. I projektet samlas representation från kommuner, landsting, länsstyrelse, industri, fastighetsägare, när- och fjärrvärme och förnybar energi. Tillsammans skapar man en plattform för ett långsiktigt samarbete kring energi- och miljöfrågor.
Såväl länsstyrelsen som Region Dalarna har till regeringen ansökt om att bli ett nationellt försökslän med anledning av oljekommissionens arbete. Med den plattform som finns i länet är man beredd att satsa hårt för att utveckla hållbara och miljöanpassade energilösningar. Dalarna har goda förutsättningar att bli ett föregångslän när det gäller att minska oljeförbrukningen och effektivisera energianvändningen.
Konkreta åtgärder inom ramen för ett sådant projekt kan vara:
Utvecklad energirådgivning
Kompetensutveckling
Involvering av energiplanering i annan typ an samhällsplanering
Stöd till energieffektivisering genom aktiv ägarstyrning i bolag.
Tillvarata spillvärme inom industrin.
Utveckla energitillsyn.
Använd förnybar energi.
Energieffektivisering i offentliga fastigheter.
Utbyggnad av fjärrvärme.
Ökad användning av förnybar energi som bioenergi, solkenergi och vindkraft.
Satsa på bilpooler, etanoldrift och hybridbilar. Satsa på miljövänliga transporter.
Om Dalarna med sina goda förutsättningar och sitt stora engagemang blir utpekat som ett försökslän med hänvisning till oljekommissonen så innebär det att nationellt stöd måste riktas till länet såväl vad gäller kompetens, ekonomi som övriga resurser. Men det finns en stark plattform att utgå ifrån. Därför är förutsättningarna för att också nå resultat goda.