Motion till riksdagen
2006/07:N357
av Anneli Särnblad och Kurt Kvarnström (s)

Turistnäringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om turistnäringen som en exportprodukt.

Motivering

Under sommaren 2006 ökade intäkterna på svenska hotell, stugbyar och vandrarhem med nästan 10 procent till 3,9 miljarder kronor. Sommarens volymer mätt i både antal övernattningar och boendeintäkter ligger på högre nivåer än någonsin tidigare. Kraftiga volymökningar under både juli och augusti lyfte resultatet för hela sommaren 2006.

Om man tittar på helår så ökade turistnäringen under 2005 i Sverige sin totala omsättning med nära 10 procent till nästan 191 miljarder kronor. Turistnäringens exportvärde, det vill säga vad utländska besökare spenderar i Sverige, ökade med nästan 19 procent och är idag större än personbilsexporten. Turistnäringen har bidragit med drygt 35 000 nya heltidsarbeten sedan 1995, en ökning med 35 procent, samtidigt som sysselsättningen inom många traditionella basnäringar har minskat.

Turistnäringen i Sverige är större än någonsin och är en av de tjänstenäringar som kommer att kunna bidra med både sysselsättning och tillväxt i Sverige. Men det behövs mer än många besökare och höga volymer för att stärka turistnäringens utveckling. En bättre samordning av statens och näringslivets insatser kan bidra till en fortsatt positiv utveckling av turistnäringen och till att se turismen som en viktig näringslivsdel.

Rese- och turistindustrin är viktig för hela Sverige. Det är en näring som har stora möjligheter att utvecklas och växa förutsatt att stabila, konsekventa och konkurrensneutrala spelregler tillämpas och att intresset från många länder är stort att komma och besöka oss.

Rese- och turistindustrin i Sverige är sammansatt av företag som tillhör många olika branscher. Det finns några mycket stora företag men framför allt ett stort antal små. Näringen har stor geografisk spridning och är därför betydelsefull för tillväxten och sysselsättningen i alla delar av landet.

Turismens utvecklingsmöjligheter är mycket viktig för den regionala utvecklingen. Det finns så många goda exempel i Sverige, Idre fjäll, Glasriket, Icehotel, Dalhalla och Orsa grönklitt AB, som satsar och investerar i upplevelseindustri.

Genom att, liksom tidigare ett flertal industribranscher, låta besöksnäringen få ett eget strategiskt branschprogram kan näringens status höjas och turismen få ytterligare expansionskraft. Detta skulle innebära mycket i form av arbetstillfällen och framtidstro.

Stockholm den 27 oktober 2006

Anneli Särnblad (s)

Kurt Kvarnström (s)