Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förnybar energi.
Sverige är en föregångare i arbetet med att minska behovet av fossil energi. Arbetet med att gå över till förnybara energikällor bör fortsätta.
Skogen är en av de viktigaste naturtillgångarna från energisynpunkt. Energiteknik baserad på bioenergi blir allt viktigare i arbetet med att skapa ett ekologiskt och ekonomiskt uthålligt samhälle.
Etanol bidrar inte till en ökad växthuseffekt, och den forskning som pågår gör att användningsområdet för etanol ökar. Till följd av det ökar behovet av en större produktion av etanol.
Etanol går att framställa från pappersindustriavfall, skog och jordbruk, och fler framställningssätt är under utveckling. Skogen växer idag snabbare än vad vi hinner avverka, och tio procent av den odlingsbara marken ligger i träda för att förhindra en alltför stor överproduktion av säd. En inhemsk etanolproduktion skulle tillvarata dessa oanvända resurser samt ge fler arbetstillfällen i landet. Mot den bakgrunden bör staten stimulera etablering av anläggningar för etanolframställning. En lämplig lokalisering för etanolproduktion är Dalsland.
För framtiden ställer också många sitt hopp till vätgasen. Vätgasen är en effektiv energibärare som fungerar överallt, som drevmedel, för elproduktion och för uppvärmning. Idag krävs mycket energi för att framställa vätgas, men forskning pågår om att framställa vätgas via artificiell syntes. Framtidens energibärare kan skapas med endast solljus och vatten. Det är dock mycket forskningsarbete som återstår innan det blir verklighet. I våra grannländer finns strategier kring vätgas och EU ligger långt framme. Även Sverige måste satsa på detta område. Det är viktigt för att vi ska vara förberedda för de omställningar som kan bli nödvändiga och för att säkerställa att Sverige ligger i fas med omvärlden.
SamVäte i Väst är ett samverkansprojekt som på uppdrag av Västra Götalandsregionen syftar till att förbereda regionen inför ett vätgassamhälle genom att få till stånd demonstrationsprojekt med intressanta vätgastillämpningar samt öka kunskapen inom området. I Västa Götaland finns sällsynt goda möjligheter att skapa de konkreta försöksprojekt som kan leda oss i riktning mot ett mer hållbart energisystem.
Regeringen bör undersöka förutsättningarna för etableringen av ett nationellt centrum för kunskapsspridning, provning, demonstration och kommersialisering av vätgas och bränsleceller i Västra Götaland.