Motion till riksdagen
2006/07:N351
av Anne Ludvigsson m.fl. (s)

Slöjden en resurs för regional utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en näringssamordnare i slöjdfrågor.

Motivering

Hemslöjden är en näring med traditioner långt tillbaka i tiden. Det är i grunden en benämning för den tillverkning av bruksföremål som den jordbrukande befolkningen bedrev som ett led i självhushållningen. Det var också en viktig bisyssla som komplement till andra inkomster – saluslöjden. Ofta när vi diskuterar hemslöjd så är det i termer av kulturarv och historia. Traditionen som näringsverksamhet diskuteras förvånande lite.

Att skapa värden i sitt hantverk och att kunna sälja sina produkter ingår också i hemslöjdens historiska sammanhang.

Det finns en marknad för slöjden dvs. att slöjdarna har avsättning för sina produkter samtidigt som de är bärare av kulturhistoria och traditioner. Den kvalitativa slöjden ställer krav på vissa mått av bundenhet i formspråk, materialval eller metoder. För dessa krav finns en väl uppbyggd verksamhet inom hemslöjdsrörelsen – hemslöjdsbutikerna och konsulentverksamheten. Samverkan måste ske mellan dessa då båda är viktiga för slöjdens överlevnad. Alla komponenter behövs i en samverkan.

För att slöjden skall synas och tas på allvar i Sverige i dag behövs slöjd av hög kvalitet, som tillverkas av professionella slöjdare och säljs i professionella butiker. Nätverket mellan slöjdare–hemslöjdskonsulenter–hemslöjdsbutiker måste stärkas. För att stärka tillväxten inom hemslöjdsnäringen, öka affärskunnandet och entreprenörskapet hos berörda aktörer erhöll Svensk Slöjd AB år 2004 projektmedel från Näringsdepartementet till projekt Slöjden som tillväxtfaktor.

Centralt i hemslöjdsorganisationen finns kunskap om vilken slöjd som olika kundsegment efterfrågar. En förutsättning för att dra nytta av de kunskaper och erfarenheter som finns är att nätverket mellan regional och central nivå utvecklas ytterligare. För att bredda marknaden för slöjdarnas produkter är det angeläget att än mer få utveckla arbetsmetoder för produktutvecklingsprojekt där näringskompetens tillförs redan vid idéstadiet.

Slöjdnäringen har potential att fortsätta utvecklas utifrån de slutsatser som projekt Slöjden som tillväxtfaktor kommit fram till. Exempel på ytterligare utveckling är produktnära mjukvara till slöjden, långsiktig och strategisk marknadsföring, ytterligare ökat affärskunnande och ökat entreprenörskap inom slöjdnäringen. Hemslöjdsorganisationen skulle vara en viktig aktör för att långsiktigt stärka hemslöjdsnäringen och därmed också skapa nya arbetstillfällen. Acceptansen och statusen på den kvalitativa slöjden skulle därmed öka och den traditionella slöjden med folkkonsten som inspirationskälla skulle stärka det svenska kulturarvet. Slöjdarna är dessutom entreprenörer och bor ofta på landsorten. För att nå ökad framgång och skapa ytterligare efterfrågan för slöjden, folkkonsten, konsthantverket och konstslöjden i och utanför Sverige är det nödvändigt att möjligheterna för inrättandet av en näringssamordnare i slöjdfrågor undersöks.

Stockholm den 26 oktober 2006

Anne Ludvigsson (s)

Karl Gustav Abramsson (s)

Anneli Särnblad (s)

Ronny Olander (s)