Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om idrotten och sporten som lokal och regional tillväxtkraft.
Idrottsrörelsen i Sverige är inte bara en folkrörelse, den utgör också en växande samhälls- och tillväxtsektor. I landet finns det över 23 000 idrottsföreningar, de flesta av landets 290 kommuner har idrotts-, sport- och fritidsanläggningar, idrotten är en viktig beståndsdel inom skolor och universitet, det finns utbildning och forskning inom området idrott på olika nivåer samt en mängd andra näringar och företag inom sport och fritid. Den dominerande andelen av all konsumtion och investeringar inom idrott och sport sker genom att medborgarna köper sportutrustning, betalar avgifter som medlem, deltagare eller publik och köper andra tjänster och medier inom sport. Utöver alla betalda jobb i sektorn deltar hundratusentals medborgare varje vecka i frivilliga insatser som ledare, tränare och funktionärer. Det har konstaterats att hälften av allt frivilligt arbete i Sverige görs inom idrott, motion och friluftsliv.
Arbetet är en viktig del av våra liv, men en stor del av vår tid kan faktiskt betecknas som fritid. De aktiviteter, utbildning, samvaro, vila, hushållsarbete, som vi utför under alla timmar utanför arbetet i våra liv är en viktig del när vi skapar de sociala nätverk som förklarar den kreativitet, kunskap, kulturskapande och hälsa som vi uppnår. Forskare konstaterar att där det finns ett starkt lokalt socialt liv och ansvarstagande, där uppstår både hälsa och ekonomisk tillväxt.
Sportsektorn i Sverige svarar för ca hälften av upplevelse- och besöksindustrins alla resor, evenemang och övernattningar vilket visar att sport, idrott och friluftsliv har en viktig roll att spela i utvecklingen av upplevelse- och besöksindustrin.
Regional och lokal utveckling är grunden för nationell ekonomisk tillväxt. Det behövs därför en nationell tillväxtstrategi för den starka svenska idrottsindustrin. En sådan strategi måste främja ett skapande samspel mellan idrottsrörelsen, forskningen och utvecklingen, massmedierna, teknik- och byggföretag, besöksnäringar, producenter av tjänster och produkter inom sport samt investerare. På samma sätt som andra stora svenska företag som expanderat internationellt finns nu möjlighet att hjälpa nya sportbaserade företag ut i den internationella konkurrensen.
Sportbranschen är en stor och växande sektor med en enorm utvecklingspotential. Nya varumärken som profileras inom sport och marknadsförs globalt kan baseras på befintlig svensk internationell sportkompetens. Den har samtidigt mycket stark lokal förankring. Några exempel är Mora, Åre, Tärnaby, Båstad och Marstrand. För att främja en sådan utveckling behövs lokala och regionala tillväxtstrategier. Det är viktigt att vi på detta sätt tillvaratar den potential till nationell, regional och lokal tillväxt som sportindustrin har.