Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om avregleringar.
Avregleringen av den svenska elmarknaden visar efter sex år på flera brister. Efter att ha verkat i så pass många år borde en mer konsumentvänlig marknad ha uppstått än vad som är fallet.
Det är svårt för konsumenten att förstå de olika taxekonstruktionerna och detta visar sig leda till att alltför få bryr sig om att aktivt välja leverantör.
Ett exempel är kraftbolagens ovilja till differentierade taxor. Vi betalar samma pris på förbrukad el oavsett tid på dygnet. Det är med andra ord inte dyrare för slutkunden att använda el under timmar med hög belastning än under timmar med låg belastning.
Frågan om effekterna av de genomförda avregleringarna under 1990-talet har utretts av LO:s chefsekonom Dan Andersson (Liberalisering, regler och marknader, SOU 2005:4).
Utredningen presenterar ett 30-tal förslag för att nå ett ökat stöd för konsumenterna, en stärkt ägarfunktion i Regeringskansliet och bättre tillsyn av marknaderna.
Den socialdemokratiska regeringen gick direkt efter utredningen vidare med ett antal åtgärder för att förbättra elmarknaden, bland annat genom att begränsa elbolagens möjligheter att teckna dyra tillsvidareavtal samt underlätta för nya aktörer att komma in på elmarknaden, skärpa tillsynen och övervakningen av elmarknaden, analysera hur industrikunder enklare skulle kunna få långa avtal (5–10 år) samt se över hur fakturorna till konsumenterna skulle kunna förbättras. Det är nu av stor vikt att regeringen fullföljer detta förbättringsarbete för en bättre fungerande elmarknad.