Motion till riksdagen
2006/07:N307
av Anne Ludvigsson (s)

Social franchising


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av socialt företagande/social franchising för att integrera människor på arbetsmarknaden och skapa hållbar tillväxt.

Motivering

Idag står ett stort antal människor utanför arbetsmarknaden och det kräver många olika lösningar för att öka sysselsättningen och arbetskraftsutbudet för att därigenom skapa hållbar tillväxt.

Socialt företagande är ett framgångsrikt exempel på hur arbetsmarknaden kan vidgas och hur de som står utanför arbetsmarknaden på ett naturligt och effektivt sätt får ett arbete och integreras inte enbart på arbetsmarknaden utan i hela samhället.

Idag finns många lyckade exempel på sociala företag, t.ex. Vägen ut! Koope­rativen och Grogrunden i Göteborg, Basta Arbetskooperativ i Nykvarn, Solakooperativet i Karlstad, Kullen i Örebro, Coop M i Vadstena och KOS i Stockholm. Sju exempel på nya företag genom vilka ungefär 150 människor har fått arbete.

Det skulle kunna finnas fler sociala företag om stödet till etablering av dessa ökade och samordningen mellan myndigheter var bättre.

Franchising är först och främst ett sätt att föra över kunskap och erfarenheter från en välfungerande affärsverksamhet till ett nytt företag. Franchising är en metod att växa utan att ha eget kapital. Det får franchisetagarna stå för.

Social franchising innebär att sociala entreprenörer använder och utvecklar franchisingmetoden för att nå sociala mål. Det handlar om att sprida erfarenheter från framgångsrika sociala företag så att fler människor får arbete och att dessa företag tillämpar de kriterier som finns för det sociala företagandet – företagen ska ha som mål att skapa sysselsättning för utsatta grupper, vinsterna ska återinvesteras och medarbetarna ska vara delaktiga.

Genom franchisingmodellen bygger man också upp en gemenskap som stimulerar kontakter mellan sociala entreprenörer i olika enheter så att man kan samverka för gemensamma mål. Social franchising blir därmed en stödstruktur som stärker de ingående företagens konkurrenskraft. Det ger förutsättningar för att underlätta och öka antalet etableringar av sociala företag.

Idag finns uppåt 20 utvecklingspartnerskap i Europa som arbetar för att utveckla social franchising. Det finns även ett långtgående samarbete för att tillsammans med en grupp italienska sociala kooperativ starta hotellkooperativ i Stockholm, Göteborg och Karlstad. Dessa initiativ kan leda till att ytterligare ett hundratal personer träder in på arbetsmarknaden i hållbara jobb.

Ett stort hinder för att gå vidare med konceptet består i att de sociala entreprenörerna saknar riskkapital. De statliga aktörerna på riskkapitalmarknaden bör därför ta större hänsyn till de sociala franchisingsystemens behov av kapital­försörjning. I arbetet med att skapa arbetstillfällen bör regeringen beakta de möjligheter som socialt företagande och social franchising bidrar med när det gäller integration och hållbar tillväxt.

Stockholm den 30 oktober 2006

Anne Ludvigsson (s)