Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera satsningen på små vattenkraftverk.
I Sverige har vi haft en lång tradition av småskaligt vattenkraftsutnyttjande. Under 1950- och 1960-talen lades dock många av dessa kraftverk ned. Anledningen var att den småskaliga tekniken inte kunde konkurrera med storskaliga kraftverk.
I Sverige finns i dag över 2 000 outnyttjade små vattenkraftverk som skulle kunna försörja tusentals hushåll. I takt med stigande elpriser och osäkerheten kring elsäkerheten på landsbygden behövs alternativ till energiförsörjningen. Dessvärre finns ett komplicerat skatte- och regelverk som bromsar utvecklingen av småskaliga vattenkraftverk.
Många av dessa små kraftverk finns i glesbygdsområden. Genom att rusta upp dem och dessutom bygga en del miljöanpassade nya anläggningar kan det årliga bidraget från denna typ av småskalig vattenkraft öka från 1,7 TWh till cirka 4 TWh. Det kända uttrycket ”många bäckar små” får ett kraftfullt innehåll. Självklart ska nationalälvarna, och de övriga älvsträckor som riksdagen undantagit från utbyggnad, även fortsättningsvis skyddas.
I dag finns ett mycket stort behov av förnybar energi. Avregleringen av elmarknaden, energiskattesystemet och den minskande produktionen i Sverige gör att vi importerar stora mängder fossilbaserad elenergi. Denna elkraft bygger till stor del på stenkol från Polen och Ryssland. Det är därför uppmuntrande att den borgerliga regeringen föreslår att småskalig vattenkraft även efter 2012 skall vara berättigat till gröna elcertifikat.
Småskalig energiproduktion har fördelen att få produktionen i flera fall närmare konsumenten, och på så vis minska nätförlusten. Småskalig energiproduktion kan också ha fördelar från beredskapssynpunkt. Erfarenheterna från den katastrofala storm som drabbade Sverige i januari 2005 visar att det finns behov av mindre vattenkraftverk som kan bli en del av beredskapen.
Dessutom bidrar den småskaliga energiverksamheten även till att skapa arbetstillfällen i regioner som ofta är hårt drabbade av utflyttning. Den vidmakthåller och levandegör också gamla kulturmiljöer samt motiverar arbetet med fortsatt dammsäkerhet.