Motion till riksdagen
2006/07:N284
av Irene Oskarsson (kd)

Kvinnors företagande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnors företagande.

Motivering

Över en miljon människor, eller var femte person i arbetsför ålder, befinner sig av skilda anledningar utanför arbetsmarknaden. Det är en alldeles för hög siffra i en högkonjunktur – Sverige har under en längre tid kännetecknats av just tillväxt utan att nya arbeten skapats – och det innebär personligt lidande och en kostnad för samhället. Särskilt med tanke på hur den demografiska strukturen kommer att se ut om några år med stora pensionsavgångar bland 40-talisterna och med siktet inställt på en fortsatt stark välfärdsstat, krävs att fler människor arbetar.

Den borgerliga alliansen gick också till val för fler jobb och fler människor i arbete. I årets budget har regeringen lagt fram en rad förslag som beräknas leda till ökad företagsamhet och att fler människor får arbete. Stora satsningar görs på förändringar i systemen, som t ex sänkt arbetsgivaravgift och avgiftslättnader för tjänstesektorn, samt att man får till en bättre matchning mellan arbetssökande och utbudet av arbete.

Som följd av en kombination av faktorer som har att göra både med attityder till företagande och ett krångligt regelverk, är nyföretagandet lägre i Sverige än i många andra jämförbara länder. Den socialdemokratiska politiken har varit att tillskapa fler arbeten inom den offentliga sektorn med plusjobben som det mest flagranta exemplet, istället för att uppmuntra till eget företagande. Sedan regelförenklingsarbetet startade 1999 har det fram till i dag tillkommit 1 750 fler regler netto. Vi har också en större export av patent än andra europeiska länder.

Sammantaget gör detta att det är svårt att vara företagare och entreprenör i dagens Sverige. Svårast är det för kvinnor, eftersom det för dem handlar om att slå sig fram inom en värld präglad av manliga strukturer och tänkesätt. Det kan också handla om att kvinnor i högre grad riskerar att komma i konflikt mellan ansvar för hemmet och yrkesarbete. Det är därför helt rätt att regeringen satsar på forskning kring kvinnors företagande och vad som specifikt försvårar för kvinnor att starta eget eller att få sitt företag att växa. Att uppmuntra unga kvinnor på ett tidigt stadium förefaller extra viktigt för att få dem att se entreprenörskap och företagande som en framtida försörjningsmöjlighet. Resurscentrum till stöd för kvinnligt företagande finns i dag på 150 orter, och Nutek har i flertalet rapporter lyft fram frågan om kvinnligt företagande. Dessa resurser tillsammans med den nya regeringens föresatser bådar gott för en ny generation kvinnliga entreprenörer.

Det finns dock skäl att framhålla att det i dag finns kvinnor som driver mindre företag, ofta med kopplingar till tjänstesektorn, men som inte alltid själva ser möjligheterna till att växa. Med anledning av det som anförts om kvinnligt företagande i regeringens budgetproposition, vill jag särskilt framhålla betydelsen av att man också beaktar befintliga företags behov – specifikt de som drivs av kvinnor – av att hitta formerna för att växa och utvecklas.

Stockholm den 27 oktober 2006

Irene Oskarsson (kd)