Motion till riksdagen
2006/07:N283
av Irene Oskarsson (kd)

Höglandsetanol


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en etanolfabrik på det småländska höglandet.

Motivering

Förnyelsebara energikällor som kan användas till uppvärmning av hushåll och som bränsle till industrin och transporter är en av framtidens och vår tids viktigaste frågor. Regeringen har också påtalat behovet av ökad forskning kring förnyelsebara energikällor och har i årets budget förstärkt anslaget till energiforskningen. Det uppgår nu till 816 miljoner kronor och ska fördelas genom Energimyndigheten till forskning, utveckling och demonstration av förnyelsebara energikällor.

EU:s biodrivmedelsdirektiv sätter ett mål om minst 5,75 procents användning av biodrivmedel inom fordonssektorn. 2005 var målet 3 procent, vilket Sverige inte nådde upp till. En anledning var att låginblandningen av etanol i bensin redan nått sin maxnivå. För att Sverige ska kunna leva upp till direktivet behövs insatser på flera håll i landet. Det krävs också att etanolproduktionen lokaliseras på sådant sätt att distributionen till tankställen underlättas.

I dag bedrivs ett antal pilotprojekt för produktion av biodrivmedel. En försöksverksamhet med etanolproduktion finns t ex i Örnsköldsvik där man använder ved till framställningen av etanol. Försöket bedrivs i samarbete med Umeå universitet och forskning pågår för närvarande även vid Lunds tekniska universitet. En annan etanolfabrik finns i Norrköping. För att etanolfabriker ska vara effektiva krävs att de ligger nära råvaran och att de har nära till kommunikationer. Det småländska skogstäta höglandet uppfyller dessa kriterier och en förberedande studie till en etanolfabrik på höglandet är redan klar. I den nämns särskilt Nässjös ypperliga geografiska läge som knutpunkt för järnvägen och närheten till råvaran. I rapporten framhåller man även att restprodukten, ligin, skulle kunna användas vid eldning i industriella krafvärmeverk, eller som pellets vid eldning i villor. En etanolfabrik på höglandet kan med fördel samlokaliseras med just kraftvärme- eller pelletsproduktion för större samordningsvinster.

Möjligheterna att utnyttja ny miljövänlig teknik skänker arbetstillfällen till en region och exportintäkter till landet. På längre sikt tror man att 80–90 nya arbetstillfällen kan skapas genom den nya fabriken i Nässjö. Med de goda exempel som finns i både Örnsköldsvik och Norrköping är förutsättningarna bättre än någonsin för etableringen av en etanolfabrik i Småland. Projektet har hittills finansierats av bland andra EU:s regionala utvecklingsfond mål 2 Södra, länsstyrelsen i Jönköping, höglandskommunerna och Regionförbundet i Jönköpings län. Vikten av en etanolfabrik på det småländska höglandet bör därför ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 oktober 2006

Irene Oskarsson (kd)