Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om infrastruktur för naturgas och biogas.
Av Sveriges nästan 300 kommuner har endast drygt 30 tillgång till ett ledningsnät för natur- och biogas. Flera initiativ har under åren tagits för att bygga ut ledningsnätet. Basindustrin har ställt sig positiv till detta eftersom det skulle ge möjlighet till såväl ökad elproduktion i kraftvärme som utfasning av kol och olja i industriproduktionen. Men utbyggnaden av ledningsnätet har gått trögt, vilket bl.a. har berott på ogynnsamma villkor för naturgasbaserad kraftvärme. Att gaskraftverken nu ska befrias från koldioxidskatt kan gynna utvecklingen. Det har också varit mycket långdragna tillståndsprocesser för ledningsprojekten.
Naturgas är ett effektivt komplement till andra energikällor. Vid förbränning bildas koldioxid, men i mindre utsträckning än när det gäller kol och olja. Gasen är giftfri och ett gasledningsnät ger försumbara intrång i landskapsbilden.
En utbyggnad av naturgasnätet skulle kunna bana väg för den inhemska biogasen och därmed stärka industrins konkurrenskraft genom miljövänlig inhemsk energi. Dessutom ger själva utbyggnaden också sysselsättning under byggtiden. Redan idag distribueras också biogas i nätet, något som i ett längre perspektiv kan bli en allt större andel av gasen. Ett längre ledningsnät skulle nå flera platser där biogas och längre fram eventuellt vätgas kan produceras och matas in i ledningsnätet. Ett längre ledningsnät skulle också ge bättre möjlighet att försörja fler platser med fordonsgas som kan ersätta bensin och diesel.
Statligt stöd till en utbyggnad av naturgasnätet är naturligtvis inte aktuellt, men om det sker på kommersiella grunder kan det bidra till såväl en tryggare energi- och elförsörjning som en ökad sysselsättning.