Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av att utvärdera och dra lärdomar av för- och nackdelar med de privatiseringar, bolagiseringar och avregleringar som genomförts de senaste åren.
En bieffekt av Sveriges inträde i EU har varit en mängd privatiseringar, avregleringar, bolagiseringar och konkurrensutsättning av verksamheter. Förvisso är marknadsekonomin nödvändig och bra för tillväxt och välstånd. Vissa avregleringar har även bidragit till att höja effektivitet och minska kostnader. Men långt ifrån alla verksamheter blir automatiskt billigare och bättre av att konkurrensutsättas.
För individen innebär det att man i konkurrensens namn och utifrån något tänkt kund- och konsumentperspektiv kan välja allt från el- till teleoperatörer. Ja, till och med välja fonder för att få ihop till sin försörjning på ålderns höst.
Redan vid livets början ska man börja sökandet efter något bolag som är berett att ta en heltäckande försäkring på barn, och redan där börjar livets ständiga strävan efter ett par sparade slantar hit och dit. Även om utredningar har gjorts i ämnet saknas det en sammanfattande helhetssyn på de olika nivåerna, riksnivå, regional och lokal nivå.
Vi ser framför oss när vän av ordning ställer sig frågan varför det bara finns ett konkurrensverk. Det vore kanske ur konkurrenssynpunkt bra med några ytterligare konkurrensverk som kunde konkurrera om vilka som kan bidra till den bästa konkurrensen.
Riksdagen bör sammanfattningsvis ge regeringen till känna att det finns behov av en utvärdering för att dra lärdomar av för- och nackdelar med genomförda privatiseringar, bolagiseringar och avregleringar.