Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om turismen i Sverige.
Turism- och resebranschen har dragit upp strategier för tillväxten i den svenska rese- och turistindustrin.
Framför allt handlar tillväxten om ekonomi och sysselsättning – inte styrd turistpolitik utifrån regionalpolitiskt tänkande. Stora resurser läggs på områden där det främst gäller att hålla arbetslösheten nere, vilket är bra även om förhållandevis små intäkter ges.
I strategin står det bl.a.: ”Sverige kan inte ses som ett etablerat resmål för massturism, utan måste fokusera sitt arbete till tydliga produkter och varumärken som är så starka att de på något sätt inom sitt område märks i internationell konkurrens.”
Då är det också viktigt att se på Sverige utifrån de olika marknadsförutsättningar som finns i de olika delarna av landet och inte bara bejaka dessa förutsättningar utan också förstärka samt använda dem affärsmässigt till gagn för landet.
Exempelvis har Österlen i Skåne när det gäller kortresandet en mycket intressant exportprodukt (den konsumeras här) med Tyskland, Danmark och Polen som närmarknader. Det är weekendresor med bil, buss eller tåg från Berlin, Hamburg, Stettin m.fl. platser. Vi har enorma möjligheter att erbjuda fisketurism, och vi är övertygade om att turismen kan påskynda integrationen inom Östersjöregionen. Vad som erbjuds är t.ex. cykel, golf, eller gästgiveripaket. Det finns ett stort utbud av matställen och kulturarrangemang med konsten i fokus, långa stränder att även vandra på, pittoreska fiskelägen, blommande äppelodlingar m.m.
Andra områden kan ha sina speciella upplevelseprodukter för sitt område. En prioritering av kortresande från utländska närmarknader är positivt ur en affärsmässig synvinkel och ett sätt där Sverige kan öka sina exportinkomster.