Motion till riksdagen
2006/07:N245
av Annie Johansson (c)

Ungt företagande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att satsa på att stimulera fler unga att starta företag.

Motivering

Sverige behöver flera nya företag och flera växande företag. För att klara den demografiska utmaning Sverige står inför krävs det flera människor i arbete och att flera vågar skapa sitt eget arbete. För att får flera entreprenörer i Sverige krävs grundläggande åtgärder om förändrad attityd till företagare.

Det ska vara lika naturligt att vara anställd som företagare, valmöjligheten ska finnas hos den enskilde individen. Därför måste de sociala trygghetssystemen ses över. För att visa på en välvilja till företagare bör en F-skattsedel erhållas vid födseln. Vid 18 års ålder ska F-skattsedeln sedan kunna aktiveras av de personer som vill starta företag. Den får sedan återkallas endast på sakliga grunder, t.ex. på grund av ekonomiska ogentligheter. Normen i samhället blir då valfrihet, och företagande ses som lika naturligt som en anställning.

Som student ska man ha två möjligheter efter avslutad utbildning. Antingen att ta en anställning eller att starta ett eget företag. Tyvärr är dagens högre utbildning inte utformad för att studenter ska starta egna företag. I dag är det ovanligt att en svensk student fått lära sig grunderna i hur det går till att starta och driva ett företag. Det är därför viktigt att styra om den högre utbildningen till att genomsyras av mer entreprenörskap och även visa på möjligheten att starta ett eget företag efter avslutad utbildning.

Den svenska utbildningen från grundskolan och uppåt bör genomsyras av en entreprenörsanda. Att skapa företagsamma och kreativa individer ska vara ett av skolans mål. Ung Företagsamhet fyller i dagens skola en viktig funktion för att låta elever lära sig att gå från affärsidé till konkurs, att följa ett företag hela vägen. Denna typ av initiativ är nödvändiga för att flera ungdomar ska se sig själva som företagare – och våga ta steget att starta ett företag.

Det är också viktigt att skolan kommer ut i näringslivet, men också att näringslivet kommer in i skolan. Skolan är en viktig samhällsaktör och kan tillsammans med andra aktörer utveckla idéer och företag. Ett samarbete mellan skola och kan näringsliv är viktigt.

Coompanion har i en rapport hösten 2006 visat att fler än 75 000 ungdomar mellan 18 och 30 år kan tänka sig att bli företagare, om de får göra det tillsammans med någon eller några andra. Det ger en föraning om hur morgondagens entreprenörskap kommer att se ut. Det kooperativa företagandet är en väg att stötta unga människor att börja i form av en ekonomisk förening för att sedan vidareutveckla sitt företag.

Sverige behöver fler företagare. Morgondagens företagare hittar vi bland unga människor. Låt det bli lika naturligt att vara företagare som anställd. Se över möjligheten för att stimulera fler unga att bli entreprenörer. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 26 oktober 2006

Annie Johansson (c)