Motion till riksdagen
2006/07:N243
av Stefan Tornberg (c)

Tornedalens utveckling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att skapa förutsättningar för en positiv utveckling i Tornedalen.

Motivering

Tornedalen har fantastiska möjligheter. Den fart som Ikeas beslut att etablera sig i Haparanda har satt på samhällsutvecklingen är något alldeles fantastiskt. Tillsammans med andra aktuella investeringar i Norrbotten ger Ikeas etablering, och alla följdetableringar, en positiv skjuts till stora delar av vårt län. En viktig skillnad är att medan LKAB:s investeringar i malmfälten i slutändan inte ger några nya jobb har Haparanda-Tornio stora möjligheter att fortsätta utvecklas som Barentsregionens handelscentrum.

Sverige, Norrbotten och Tornedalen måste utvecklas till ett företagsamt, grönt, tryggt och öppet samhälle byggt underifrån. Sverige ska vara landet där var och en kan förverkliga sina drömmar, enskilt eller tillsammans med andra. Här ska människor inte känna några gränser eller uppleva att man hindras från att uppnå sina mål. Norrbotten och Tornedalen ska sjuda av kreativitet och lust att förändra och påverka.

Ikeas etablering i Haparanda-Tornio innebär ett konkret återupprättande av det viktiga handelscentrum som bygden utgjorde fram till 1809. Den riksgräns som då drogs klöv Tornedalen och försvårade utvecklingsmöjligheterna. I dag har gränsens negativa betydelse minskat avsevärt genom Sveriges och Finlands medlemskap i EU. Investeringarna ”på gränsen” visar att älven än en gång mer förenar än den skiljer åt. Fortfarande finns det dock gränshinder och skillnader i förutsättningar för liv och företagande som hindrar utvecklingen.

Tornedalen ska gå från att vara regionen med det högsta bidragsberoendet till att bli den mest företagsamma i hela landet. Det ska vara en region där var och en tar ansvar för sitt liv, och där statens roll består i att göra detta möjligt och där det är lätt och uppskattat att vara företagsam. Företagsamhet handlar både om ett sätt att vara, att våga ta för sig, att förverkliga idéer men också att en del av idéerna leder till företagande.

Därför är det viktigt att utveckla en företagarvänlig miljö i samhället som ger drivkrafter för flera att våga satsa. Sverige ska locka flera kvinnor och flera unga att starta och driva företag med hjälp av goda villkor. Att konkret underlätta för företag med enklare regler och bättre ekonomiska villkor är givetvis avgörande. Men det krävs också att myndigheter bemöter företag med respekt och att de, liksom politiskt och fackligt förtroendevalda, både i ord och i handling, bidrar till bättre attityder gentemot företagande.

  1. De kvarvarande gränshindren för handel och tjänsteutbyte mellan Sverige och Finland måste bort. Företagarna på båda sidor om gränsen måste kunna konkurrera med likvärdiga förutsättningar.

  1. Haparanda har goda förutsättningar att utvecklas till ett utbildnings- och utvecklingscentrum inom handel- och tjänsteproduktion, konst och design. I den kreativa och kunskapsintensiva miljön som kan skapas på dessa områden föds idéer om nya affärsverksamheter. Utbyggd distansutbildning och lärande med hjälp av dator är för många en förutsättning för att läsa vidare; på heltid eller vid sidan av arbetet.

  1. Norrbotniabanan är en viktig länk i såväl det europeiska som det svenska transportnätet för godstransporter och måste därför förverkligas. Byggandet av Norrbotniabanan är viktigt för att ta vara på den utvecklingspotential som finns i Norrbottens näringsliv och skapa mer funktionella arbetsmarknadsregioner.

  1. Flygtrafiken vid flygplatsen i Pajala måste garanteras. Det ska finnas direkta och samordnade flygförbindelser till våra grannar på Nordkalotten. Direktflyg från Kemi till Stockholm ska möjliggöras.

  1. Fortfarande har inte mobiltelefoninäten tillräcklig täckning över landet. Detta är en säkerhetsfråga för många människor. Därför måste mobiltelefonbolagen åläggas att samordna sin infrastruktur för att upprätta en täckning över hela landet.

  1. De gröna näringarna med en miljödriven affärsutveckling kommer att ha en viktig funktion för att producera framtidens energi och bränsle och den sunda och säkra mat som konsumenterna efterfrågar. En ökad förädlingsgrad på råvarorna ger också ökade inkomster. Landsbygden kan också erbjuda en god livsmiljö och goda rekreationsmöjligheter för många flera än i dag.

  1. Alla allmänna vägar ska vara farbara året, runt vilket kräver bättre bärighet och tjälsäkring. Drift och underhåll av det befintliga vägnätet och åtgärdande av flaskhalsar ska prioriteras före nybyggnation. Det behövs handling för att ta igen det eftersatta underhållet av den svenska infrastrukturen.

  1. De enskilda vägar som är öppna för allmänhet och näringsliv är en mycket viktig del av vår gemensamma infrastruktur. Den urholkning av stödet till enskilda vägar som skett måste upphöra och nivån återställas.

  1. Alla politiska beslut och myndighetsbeslut på regional nivå i Norrbotten ska ”landsbygdssäkras” så att en samlad bedömning av beslutets effekter för landsbygdens utveckling sker innan beslutet fattas.

  1. Straffbeskattningen av besöksnäringen måste bort. Besöksnäringen i Norrbotten måste kunna konkurrera på lika villkor med våra grannar på Nordkalotten.

  1. Riktade stöd till företag ska minimeras. Arbetsgivaravgifterna ska i stället differentieras, enligt norsk modell, med lägre avgifter i inlandet som kompensation för avstånd och andra merkostnader.

  1. Det måste bli enklare att gå mellan att vara löntagare och företagare. De olika trygghetssystemen måste utformas så att företagaren och löntagaren värderas lika.

  1. Det måste vara enkelt, roligt och lönsamt att driva företag. Merparten av företagarens tid ska gå till att utveckla sitt företag, inte åt att hålla ordning på skatter och papper.

  1. Företag ska uppmuntras att anställa genom att sänka arbetsgivaravgiften vid nyanställningar och för de arbetsgivare som anställer långtidssjuka, arbetslösa och andra grupper som varit länge utanför arbetsmarknaden.

  1. Det utökade ansvaret vid sjuklönekostnader ska avskaffas. Reformera de skadliga och krångliga skattereglerna (3:12) för småföretag, avskaffa förmögenhetsskatten, slopa dubbelbeskattningen på aktieutdelning, slopa revisionsplikten för mindre företag och anpassa aktiebolagslagen och regelverket till små och medelstora företag.

  1. Med regionaliserade pensionsfonder, riskkapitalavdrag, entreprenörslån, startaegetsparande, återställd förmånsrätt och genom att låta vinst från naturresurser stanna kvar i regionerna ska kapitalförsörjning i småföretag stärkas, särskilt i områden där människor har svårt att få vanliga banklån för att förverkliga sina företagsidéer.

  1. Staten ska tydligare koncentrera sig på de grundläggande förutsättningarna för regional utveckling som en fungerande samhällsservice i hela landet, att tillsammans med regionerna få fungerande kommunikationer genom satsningar på vägar, järnvägar, färjeförbindelser och tillgång till bredband och mobiltelefontäckning i hela landet, bra företagsvillkor och tillgång till energi.

  1. Reseavdragen måste höjas kraftigt för att kompensera höjda drivmedelspriser.

  1. Transportstödet ska utjämna kostnadsnackdelarna för företag som har långt till marknaden och dyra transportkostnader. Därför är det viktigt att transportstödet inte urholkas.

  1. Förslaget om skatt på väg måste bestämt avvisas eftersom det innebär höjda transportkostnader med förödande konsekvenser för framför allt skogsnäringen i Norrbotten.

  1. Jord- och skogsbruk tillsammans med fiskenäringen är viktiga nav vad det gäller landsbygdens utveckling. En förutsättning för dessa näringars fortbestånd är ett starkt skydd för äganderätten.

  1. Markkonflikterna mellan rennäringen och markägarna måste lösas genom lokala samråd. En ratificering av ILO 169, Jakt- och fiskerättsutredningens förslag samt till förslaget om nordisk samekonvention i dess nuvarande utformning måste därför avvisas.

  1. Kommunerna måste få större möjligheter att bevilja bygglov på områden som i dag omfattas av centrala regleringar som t.ex. strandskyddet.

  1. Vildlaxen är en ovärderlig tillgång både för den biologiska mångfalden och för möjligheterna att fortsätta utveckla sportfisketurismen. Därför måste laxstammens biologiska förutsättningar säkras så att fiske kan ske i såväl skärgård som älv.

  1. Polis ska finnas i länets alla kommuner dygnet runt.

  1. Tornedalingarna ska ha samma rätt till hälso- och sjukvård som övriga svenskar. Alla ska på lika villkor fritt kunna välja vård i hela Sverige, Norden och Europa.

  1. Tornedalen ska vara en öppen och tolerant region, öppen för handel med omvärlden och öppet gentemot människor som söker skydd här. Tornedalen ska vara ett öppet samhälle byggt på respekt och ansvar för människors rättigheter och möjligheten att leva sina egna liv. Det är en öppenhet som gäller alla och alltid, inte bara några få när det passar.

  1. Kvinnornas ställning måste stärkas i Tornedalen. Ojämställdheten måste bekämpas på två fronter där vi dels stärker kvinnors individuella möjligheter, dels gör lagstiftningen skarpare med utkrävbara rättigheter. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter och därmed möjligheter.

  1. Tornedalen har alltid varit mångkulturellt. Här bor människor av många nationaliteter och olika ursprung. Det är viktigt att denna mångfald stärks och tas till vara.

  1. Kulturen bidrar till att livskraftiga och attraktiva miljöer kan skapas. Det bidrar till att människors livskvalitet ökar och att förståelsen och toleransen för andra människor ökar. Speciellt viktigt är det att samhället satsar på ung kultur, med barn och unga som konsumenter och producenter.

Stockholm den 24 oktober 2006

Stefan Tornberg (c)