Motion till riksdagen
2006/07:N239
av Elisabeth Svantesson och Sofia Larsen (m, c)

Entreprenörskap


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att formulera en vision för entreprenörskap.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en långsiktig nationell handlingsplan för samverkan och utveckling av entreprenörskap.

Motivering

Sverige behöver fler entreprenörer. Att vara entreprenör handlar inte bara om att starta företag, även om det är en viktig del av entreprenörskapet. Det handlar också om att vara entreprenöriell och företagsam. Det behövs företagsamma människor överallt. Utan entreprenörer sker ingen utveckling eller nyskapande.

De senaste åren har entreprenörens roll och behovet av entreprenöriella människor uppmärksammats alltmer. Stora resurser har satsats på nationell nivå för att öka medvetandet om behovet av entreprenörskap. Ett exempel på detta är Nuteks nationella entreprenörskapsprogram. Det är ett program som ska öka intresset för och kunskaperna om entreprenörskap och inspirera fler att se möjligheterna. Syftet med programmet är också att bidra till ökad kompetens hos dem som i sin tur inspirerar och motiverar andra, till exempel lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare, rådgivare och näringslivsutvecklare. Nutek genomför programmet i samverkan med andra myndigheter och organisationer under åren 2005–2007. Programmet är till för att främst främja entreprenörskap i grund- och gymnasieskolan samt i högskolan.

Detta räcker inte. Alltför ofta drivs dessa frågor i projekt under en begränsad tid, så även Nuteks entreprenörskapsprogram. Det behövs en mer övergripande och genomarbetad vision och handlingsplan för att göra Sverige till ett av de mest nyskapande och entreprenöriella länderna i världen. Tillfälliga projekt är inte tillräckligt.

I Norge lade den norska regeringen 2003 fram en plan för en enhetlig innovationspolitik. Där har man tagit ett helhetsgrepp över frågorna och gemensamt formulerat en vision och strategi för att ”vaere ett av verdens mest nyskapande land”. Inom flera politiska sakområden har norrmännen samarbetat för att få detta till stånd. Utbildningsdepartementet, Kommunal- och regionaldepartementet och Närings- och handelsdepartementet har tillsammans arbetat med denna fråga för att åstadkomma en gemensam handlingsplan. I denna plan är entreprenörskap ett av fem områden. Genom detta finns nu en strategisk plan för entreprenörskap som särskilt fokuserar på utbildningssystemet.

I Sverige har vi den departementsövergripande strategin ”Innovativa Sverige – en strategi för tillväxt genom förnyelse”. Det är bra. Men för att ett land ska bli entreprenöriellt i fler avseenden än vad gäller innovationer behöver vi utveckla entreprenörskapet. Om vi på allvar vill främja entreprenörskap, måste det skapas en kultur för detta som genomsyrar hela utbildningsväsendet. Denna kultur skapas inte med mindre än att de unga får tro på sin egen skapande kraft och tro på sina möjligheter att själva forma framtiden. Därför måste vi arbeta långsiktigt på att främja entreprenörskap i hela utbildningssystemet men också i barns och ungdomars fritid.

Det behövs en vision och en handlingsplan för entreprenörskap som tydligt visar vart vi vill komma i fråga om Sverige som ett entreprenörskapsland. Detta måste ske genom att flera departement samverkar kring frågan. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 26 oktober 2006

Elisabeth Svantesson (m)

Sofia Larsen (c)