Motion till riksdagen
2006/07:N238
av Nina Larsson (fp)

Energi för tillväxt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en energipolitik för tillväxt.

Motivering

Det svenska välståndet bygger i mångt och mycket på våra naturresurser. Inte minst historiskt har Sverige gynnats av den goda tillgången på råvaror som skog och malm som tillsammans med god tillgång på energi har bidragit till svensk tillväxt och välstånd. Men för att Sverige fortsatt ska kunna ta del av dessa enorma värden krävs en målmedveten satsning på utbildning, infrastruktur och inte minst på energiförsörjningen. Till exempel vår viktiga basindustri inom pappersproduktionen är energiintensiv och kräver en långsiktigt säker tillgång på energi till konkurrenskraftiga priser. Och hela vårt samhälle är i högsta grad beroende av en trygg och säker energiförsörjning.

Men även andra sektorer av samhället är beroende av en trygg energiförsörjning. Sjukhus, banker och affärer är bara några exempel på verksamheter som stannar upp om inte eltillförseln fungerar. I takt med tekniska framsteg blir alltfler sektorer i samhället alltmer elberoende. Historiskt kan vi också se ett positivt samband mellan energianvändning och en ökad tillväxt.

Det är därför av högsta vikt att Sverige för en långsiktig energipolitik som tryggar den framtida elförsörjningen. Det behövs fler energikällor i Sverige, inte färre. Energiproduktion är något fantastiskt vi ska utveckla och värna om.

Politiken måste därför syfta till att underlätta för investeringar i ny elproduktion. Detta måste givetvis göras med miljöhänsyn, men så kan också ske på ett bra sätt. Koldioxidutsläppen är vår tids största miljömässiga utmaning, och energipolitiken måste syfta till att dessa ska minska. Det är därför viktigt att användningen av olja och kol fortsätter att minska, inte bara i Sverige.

För att ersätta olja och kol talas ofta om solenergi, vindkraft, vågkraft och andra energikällor. Många av dessa kan på sikt spela en viktig roll i den svenska energimixen. I dag består den svenska elproduktionen framför allt av vattenkraft och kärnkraft, och vindkraften står enbart för en halv procent. Det är viktigt att energipolitiken framöver utgår från de faktiska förhållandena, vad som är möjligt med dagens teknik och är kommersiellt gångbart.

Stockholm den 27 oktober 2006

Nina Larsson (fp)