Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att ta vara på och utveckla den gröna sektorns förutsättningar i Norrbotten.
Norrbottens största tillgångar – efter de människor som bor och verkar i länet – är naturtillgångar och den vackra naturen. Fjällen, skärgården, de öppna, böljande fälten i älvdalarna, de gröna skogarna och de många rena sjöarna är en bild av en region med hög livskvalitet och välkomnande attityd. Norrbotten har fantastiska resurser inom den gröna sektorn – med skogen och jordbruket som bas.
Sverige ska vara världsledande inom miljöområdet. Tillsammans med näringslivet ska samhället ta fram den mest miljövänliga tekniken och byta till de mest miljövänliga processerna. I samarbete med andra länder ska vi lösa gemensamma utmaningar. Det är viktigt att Norrbotten är med i utvecklingen.
En framgångsrik miljöpolitik måste bygga på fungerande marknadslösningar i samarbete med, inte konfrontation mot, näringslivet. Vi måste därför forma en grön industripolitik, där politik och industri samarbetar kring mål, forskning och lagstiftning för att åstadkomma resultat. Miljöarbetet måste inriktas mot att det ska vara enkelt och bekvämt att leva miljövänligt. Människor behöver bilen för att kunna ta sig till och från jobbet, handla eller för att få mer tid för familjen. Genom att successivt befria bilarna från fossila bränslen skapas förutsättningar för ett miljömässigt hållbart transportsystem.
Sverige måste ta ett större ansvar i klimatfrågan. Därför ska Sverige aktivt arbeta för att öka bindningen av koldioxid i vårar skogar samtidigt som övriga insatser för att minska utsläpp av koldioxid från fossilbränslen fortsätter. I Norrbottens boreala ekosystem har vi unika möjligheter att binda koldioxid samtidigt som detta leder till en ökad produktion av skogsråvara med positiva effekter även för jobben, industrin och samhällsekonomin.
Det behövs stora insatser i samarbete mellan politik, forskning och näringsliv för att stimulera nya bränslen. Stora satsningar ska göras för att stimulera övergång till rena biobränslen och på att utnyttja Sveriges stora inhemska produktionsresurser för att öka självförsörjningen av biobränslen.
Norrbotten ska bli världsledande i att utveckla lokalt producerad förnybar energi som är långsiktigt hållbar men som ändå ger trygghet för näringsliv och medborgare.
Ingen ytterligare avsättning av produktiv skog till reservat ska ske i Norrbotten. Nuvarande avsättningar ska prövas mot såväl samhällsekonomiska, miljömässiga och skogsbiologiska premisser.
Jord- och skogsbruk tillsammans med fiskenäringen är viktiga nav vad gäller landsbygdens utveckling. En förutsättning för dessa näringars fortbestånd är ett starkt skydd för äganderätten.
Markkonflikterna mellan rennäringen och markägarna måste lösas genom lokala samråd. Därför måste en ratificering av ILO 169, jakt- och fiskerättsutredningens förslag samt förslaget om nordisk samekonvention i dess nuvarande utformning avvisas.
Staten har ett ansvar för att ekonomiskt lösa in renbetes- och där tillhörande jakträtter i de fall de står i konflikt med äganderätten till jord och skog.
Vildlaxen är en ovärderlig tillgång både för den biologiska mångfalden och för möjligheterna att fortsätta utveckla sportfisketurismen. Därför måste laxstammens biologiska förutsättningar säkras så att fiske kan ske i såväl skärgård som älv.
De vattenkraftsproducerande regionerna ska få en rättfärdig ekonomisk kompensation för de intrång på natur och näringsliv som utbyggnaden av vattenkraften inneburit.
De gröna näringarna med en miljödriven affärsutveckling kommer att ha en viktig funktion för att producera framtidens energi och bränsle samt den sunda och säkra mat som konsumenterna efterfrågar. En ökad förädlingsgrad på råvarorna ger också ökade inkomster. Landsbygden kan också erbjuda en god livsmiljö och goda rekreationsmöjligheter för många fler än i dag.
Förslaget om skatt på väg måste bestämt avvisas eftersom det innebär höjda transportkostnader med förödande konsekvenser för framför allt skogsnäringen i Norrbotten.