Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jämställdhetsaspekten vid ändrade drifts- och ägarformer i offentlig verksamhet.
Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden. För att uppnå detta mål krävs en jämn fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män i alla sammanhang.
Stat, kommuner och landsting måste ta ett extra ansvar genom att föregå med gott exempel. Det borde vara självklart eftersom det är politiskt styrda organisationer. Men när verksamhet läggs ut på entreprenad, bolagiseras eller privatiseras tappas jämställdhetsperspektivet bort. Vad som sker är i de flesta fall att beslut och verksamhet flyttas till ett manligt dominerat ägar- och ledarskap från församlingar som är betydligt mer jämställda.
Denna förflyttning till männens slutna rum sker utan någon analys av jämställdhetsaspekten eller krav på att entreprenören eller den nye ägaren ska leva upp till kraven på en jämn fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män.
Innan offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad, bolagiseras eller privatiseras måste därför en analys av jämställdhetsaspekten göras och krav ställas på dem som övertar verksamheten. Om man gör bedömningen att kraven på en jämn fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män inte kommer att tillgodoses bör en förändring av drifts- eller ägarformer inte ske.