Riksdagen tillkännager för regeringen vad i motionen anförs om vikten av en ökad satsning på turismen.
Turismen är en viktig bransch – bl.a. för vårt hemlän Dalarna. Inom turistindustrin kan och kommer en massa nya jobb att skapas. Detta sker med hjälp av en företagarvänlig politik. Turismen behandlades ju, här i riksdagen, ingående i betänkandet en långsiktigt konkurrenskraftig svensk turistnäring.
Den sommar som gått var en bra turistsommar rapporterar Nutek. Utländska gäster svarar för 30 % av volymerna på hotell, stugbyar och vandrarhem. Det berättas också att alla tidigare rekord för den svenska turistnäringen slogs sommaren 2006. Antalet övernattningar ökade med 5 % och intäkterna för hotell, stugbyar och vandrarhem ökade med 3,9 miljarder kronor. Turistnäringen är, konstateras det hösten 2006, en av de snabbast växande näringarna. Det nämns en siffra på 191 miljarder som omsättningssiffra för 2005 och då med sikte på att 2006 ska bli ännu bättre.
Eftersom vi alltså kommer från ett län – Dalarnas län – som har turismen som en oerhört viktig inkomstkälla är turistpolitiken mycket viktig för Dalarnas utveckling. Sänkningen av skidliftsmomsen är en bra satsning som den nya alliansregeringen gjort. Det är ett bra steg och ett tecken på att det sker en satsning på småföretagandet.
Det finns mycket att göra på turistområdet och all satsning får inte ske i storstadsområdena. Det här är verkligen en bransch som ska kunna ge skäl till devisen ”Hela landet skall leva”.
Turismen ska i huvudsak drivas av privata entreprenörer, men förutsättningarna för företagande måste ges av regering och riksdag. Om det inte finns incitament för privat företagande kommer turismen i Sverige att få det svårt. Rättare sagt: Vi kommer att få svårt att utveckla turismen. Där finns det nu en klar ljusning med alliansen vid makten.
Årsredovisningen från Idre Fjäll har alltid varit bra referensobjekt i moderata turistmotioner i riksdagen. Det pekas i årsredovisningen för 2004 att Älvdalens kommun står och faller med turismen. Det har gett Idre ett välstånd och ett bra utbud av skola, vård och annan service och som kan sägas vara ovanligt för orter av den storlek som Idre är. I årsredovisningen för 2005 påpekas att 71,5 % av personalen är mantalsskriven just i Älvdalen.
Vi tar också gärna med en del vad Region Dalarna skriver om turismen: ”Det känns som en självklarhet att turismen ska få en mer framträdande plats i arbetet med att främja Sverige. All strategisk och taktisk marknadsföring går ju ut på att framhålla Sverige som en besöksdestination.”
Vi vill också ta med några rader från vad Glesbygdsrådet skrev i sitt remissvar om turismen: ”Glesbygdsverket anser att turismen i sig är en viktig marknadsföringskanal för nationen och även indirekt för andra branscher. Turistindustrin är ur försörjningssynpunkt kanske extra viktig för gles- och landsbygder. En stor del av turistindustrin inom framförallt vinterturismen finns i inlandets fjällvärld. Det är många små entreprenörer som är beroende av turistfrämjandet, men vilka själva har små möjligheter att marknadsföra sig och som därför måste samspela med flera aktörer. Branschen behöver stöd, och aktörer som arbetar utifrån tydliga uppdrag med en gemensam strategi som tar hänsyn till helheten.”
Vi har här, i denna motion och även i tidigare motioner då det gäller vikten av turismen, hämtat mycket av uppfattningar och syn på vad som sägs och skrivs i Älvdalens kommun. Men vi hade lika gärna kunnat använda grannkommunen Malung med sin omfattande turistverksamhet i Sälenområdet.
Så här heter det bl.a. från en kommun som är mycket beroende av turismen och då det gäller att åstadkomma en hållbar utveckling i kommunen:
Fler arbetstillfällen i näringslivet.
Inflyttning av återvändare från Sverige, Europa och världen.
Många krafters stödjande av turismen som en basnäring i kommunen.
Samverkan mellan näringsliv och kommun för att ge förutsättningar för företagande.
Utveckla de aktuella näringarna.
Kommunal service i ett kommunperspektiv och inte i kommundelsperspektiv.
Goda kommunikationer.
Utökad samverkan med andra regioner i Dalarna.
Möjligheter till attraktivt boende i olika former.
Positiva attityder till förändringar och omvärld.
Påverka attityder genom att ge attraktiva beskrivningar och bilder av kommunen.
Vi riksdagsledamöter fick en gång en folder från Svensk Turism. Beskedet i denna folder löd: ”Låt inte Sverige förbli världens bäst bevarade hemlighet.”
För vårt hemlän Dalarna, som inledningsvis sades, är turismen mycket viktigt. Här finns också stora utvecklingsmöjligheter. Säg bara Sälen och Idre och folk förknippar dessa orter direkt med omfattande turistverksamhet. Vi vet att Dalarnas län är det län, storkommunerna undantagna, som har de flesta gästnätterna och omsätter mest med pengar. Alltså är turismen oerhört viktig för vårt hemlän.
Beskeden från Svensk Turism är klara – det finns säkert massor av siffror kring detta, men de här läser vi ut:
Turismen i Sverige svarar för ca 2–3 % av Sveriges totala BNP.
Sysselsätter ca 130 000 personer.
Omsätter knappt 200 miljarder kronor varav de utländska besökarna svarar för ca 50 miljarder.
Genererar 21 miljarder kronor i skatteintäkter varav 7 miljarder kronor är momsintäkter från den konsumtion som utländska besökare svarar för.
Viktigt för turismens expansion är bra kommunikationer och därmed ett bra vägnät.
Data om vägnätet – viktigt ur turistsynpunkt är:
Det statliga vägnätet i Dalarna omfattar ca 5 000 kilometer.
Av dessa är 20 % grusvägar.
15–20 % av vägnätet är avstängt för tung trafik vissa perioder på grund av tjällossningar.
516 bilar per tusen invånare noterades den 1 januari 2002 i Dalarna, och det betyder att Dalarna, näst Gotland, är det biltätaste länet.
Idre Fjäll såg alltså snabbt sina möjligheter att ha turister både sommartid och vintertid. 80 % av gästnätterna i Idre kommer dock till vintertid. Av Idre Fjälls försäljning (årsredovisningen 2004) sker 86 % (i pengar räknat 167,3 miljoner kronor) vintertid och 14 %, eller 26 miljoner kronor, sommartid.
Man kan läsa i Idre Fjälls årsredovisning att av de 2 900 personer i Älvdalens kommun som var i arbete var det 750 personer som arbetade inom turistsektorn. Det konstateras också helt riktigt att utan turismen skulle den här delen av landet inte ha den samhällsservice som man nu har.
Viktiga bitar i turistnäringen är hanteringen av miljöfrågor. Oftast kan det vara en kollisionskurs mellan expansionen och miljötänkande. Men de allra flesta företagen är i dag mycket miljömedvetna, och det investeras i bl.a. bergvärme, värmepumpar, avfallshanteringsanläggningar och mycket annat.
Vi hoppas att vi, med vad som står i motionen, övertygat det utskott som ska behandla denna motion om vikten av turistnäringen och vikten av att ge bra förutsättningar för företagande inom turistnäringen. Bra förutsättningar för företagande kan ge många nya arbetstillfällen – särskilt i ett län som har en stor glesbygdsdel.
Det mål som spikats för norra delen av Dalarna kan noga sägas om de flesta delarna :
Målet är att medverka till att Dalarna blir ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart samhälle med turismen som en av basverksamheterna. Målet måste vara att få s.k. glesbygdsområden att leva av egen kraft. Det ska vara ett samhälle där utbildning, forskning, friskvård, rehabilitering, ungdomsvård, specialiserad lokal produktion och distansarbete fungerar i symbios med besöksnäringen och där denna fungerar som hävstång för övriga verksamheter.