Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att den svenska agronomutbildningen även framdeles måste vara jämförbar med motsvarande svenska och europeiska universitetsutbildningar och att agronomernas utbildningstid därför måste förlängas.
Bolognaprocessen är ett europeiskt samarbete kring högre utbildning som i dag omfattar 45 länder. Tanken är att de högre utbildningarna ska harmonieras och bli jämförbara i hela EU. Processen som startade 1999 har haft tre övergripande mål:
att främja rörlighet,
att främja anställningsbarhet,
att främja Europas konkurrens- och attraktionskraft som utbildningskontinent.
För att anpassa sig till Bolognaprocessen kommer de flesta längre svenska utbildningar nu att bli femåriga. Det gäller till exempel civilingenjörs-, jägmästar- och hortonomutbildningen men märkligt nog inte agronomutbildningen, som ju är likvärdig de andra nämnda utbildningarna.
Självklart måste nu agronomutbildningen förlängas på motsvarande sätt så att inte den svenska agronomutbildningen kommer att få lägre status än andra likvärdiga universitetsutbildningar i Sverige och Europa, så att inte studentutbyte försvåras och agronomer hindras att arbeta utanför landet och så att inte utbildningskvaliteten urholkas till följd av att studenter väljer andra utbildningar som faktiskt kan förverkliga de attraktiva målen i Bolognaprocessen.
En förlängd agronomutbildning är mycket viktig också för de stora och spännande utmaningar som Sverige står inför, inte bara inom livsmedelssektorn utan även inom den biobränslebaserade energisektorn och den framväxande miljötekniska marknaden. Inom samtliga dessa områden kommer bl.a. agronomer och deras kompetens att ha en mycket stor betydelse.