Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att kommunernas monopol på hantering av farligt avfall, som inte är hushållsavfall, bör upphöra.
Tidigare i år valde den dåvarande regeringen att dra tillbaka proposition 2005/06:176 ”Kommunernas roll i avfallshanteringen” som bl.a. innehöll ett avskaffande av kommunernas monopol för hantering av farligt avfall som inte är hushållsavfall.
I propositionen står bl.a.:
Regeringen har tidigare gjort bedömningen att den kommunala ensamrätten till hantering av farligt avfall som inte är hushållsavfall bör upphöra (prop. 2002/03:117 s. 61 ff). Bakgrunden till detta ställningstagande är bl.a. att den kommunala ensamrätten är tveksam i ett EG-rättsligt perspektiv. Det kan även ifrågasättas om motiven för den kommunala ensamrätten, dvs. en bättre kontroll över flöden av farligt avfall, står i proportion till åtgärden då den utestänger ett stort antal aktörer från marknaden. Naturvårdsverket har bedömt att det inte finns skäl att behålla den kommunala ensamrätten (Naturvårdsverkets rapport 5177 Ett ekologiskt hållbart omhändertagande av avfall, s. 149 ff). Därutöver har regeringen gjort bedömningen att kommunernas möjlighet till ett utvidgat ansvar för avfallshanteringen utöver hushållsavfallet successivt bör avvecklas (prop. 1996/97:172 s. 65).
Att den kommunala ensamrätten för farligt avfall ännu inte upphävts beror främst på att viss osäkerhet förelegat om existerande kontrollsystem för farligt avfall är tillräckligt.
Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett frågan om det befintliga regelverket för omhändertagande av farligt avfall är ändamålsenligt för att tillförsäkra en från miljösynpunkt god kontroll över flöden av farligt avfall. Naturvårdsverket fann att miljöbalkens bestämmelser om hantering, ansvarsfördelning och kontroll av farligt avfall är tillräckliga för att upprätthålla en god kontroll över hur farligt avfall tas om hand.
Jag anser därför att kommunernas monopol för hantering av farligt avfall, som inte är hushållsavfall, ska upphöra.