Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildningsbehovet inom skogs- och träindustrin.
I en rad utredningar och uttalanden slås fast att det har varit svårt att uppnå fastlagda ambitioner vad gäller skogsvårdande åtgärder och utveckling inom den basnäring som skogs- och träindustrin i Sverige utgör. Härutöver varnar såväl Skogsstyrelsen som näringslivet och fackliga organisationer för en framtida brist på svenskt råmaterial till den för landet så viktiga träindustrin. Skogsstyrelsen pekar, trots det påtvingade tillskott som tidigare års stormfällning utgjort, på ökad efterfrågan på svensk skog under de kommande 10–20 åren.
Ambitionen att markägare genom ”frihet under ansvar” ska vidta erforderliga åtgärder för att klara skogstillgången har inte nått önskat resultat. Fackliga organisationer påtalar att stora arealer skog är i akut behov av röjning för att skapa önskad kvalitet i skogsbeståndet. Den röjningen måste ske med hjälp av kunskap och kompetens för virkesproduktionens utveckling.
För att nå önskade resultat inom skogs- och träindustrin och klara framtida behov av råvara krävs både en skärpning av begreppet ”frihet under ansvar”, som nu tillämpas gentemot markägare, och en ökad ambition från samhället för att klara de utbildningsbehov som föreligger inom skogsnäringen.
Sverige har en historia av erkänd design inom träbearbetning. Det gäller både möbeldesign och andra områden som förknippas med bearbetning av den svenska skogsråvaran.
Flera av de utbildningar som finns visar på goda resultat när det gäller unga människors möjlighet att få arbete efter utbildningen.