Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att länsstyrelsen ska ges möjlighet att besluta om skyddsjakt.
Sverige har en stark varg- och lodjursstam som gott och väl uppfyller den storlek som anses vara nödvändig för att stammen ska bedömas vara livskraftig rovdjurstam. Inom delar av Sverige är dock problemen med varg- och lodjurstammen större. Stora rovdjurstammar gör att tamdjuren blir mer utsatta. Lodjuren orsakar skador på renar och får samt har stor inverkan på rådjursstammen – många jägare har fått kraftigt försämrad rådjursjakt och i andra områden är rådjursstammen inte längre jaktbar. Bilden av vargen är att den i vissa områden är utgör en fara både för djurnäringen och för tamdjuren.
Naturvårdsverket har de senaste åren beslutat att inte medge någon lojakt utanför renskötselområdet där stammen är stark, medan jakt medgivits i mindre omfattning än tidigare inom renskötselområdet. Även när det gäller vargen har beviljande av skyddsjakt varit sparsam, också i områden där tamdjur drabbats hårt av skador. Det är beslut som har väckt en våg av protester och polariserat rovdjurspolitiken på ett olyckligt sätt. Det har också lett till brist på förståelse bland lokalbefolkningen.
Om rovdjurspolitiken ska bli framgångsrik är det viktigt att lokalbefolkningen har förståelse för genomförda åtgärder, och om möjligt bör de också via förankring på regional nivå ha möjlighet att känna delaktighet i beslutsprocessen. Ambitionen måste därför vara att öka det regionala inflytandet i jakt- och viltvårdsfrågor. Att ge länsstyrelserna ett större ansvar för besluten som berör skyddsjakten skulle fylla den roll som Naturvårdsverket i dag saknar. Därtill har de också ett ansvar att ta hänsyn till sociala aspekter och att balansera olika intressen som måste finnas för att få lokal acceptans för en nationell rovdjurspolitik.
Mot denna bakgrund bör regeringen besluta att ge länsstyrelsen möjligheter att besluta om skyddsjakt på varg och lo.