Motion till riksdagen
2006/07:MJ317
av Wiwi-Anne Johansson m.fl. (v)

Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att anta proposition Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning (prop. 2005/06:197).

Bakgrund

Vänsterpartiet anser att det är viktigt att Sverige har en god djuromsorg som uppfyller mycket högt ställda krav. Den svenska djurskyddslagstiftningen är en av världens bästa och har fått genomslag inom de flesta näringar inom den svenska djurhållningen. Många utredningar har emellertid pekat på att minknäringen inte uppfyller djurskyddslagens krav.

Redan 1990 ansåg Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap i sin utredning ”SVS pälsdjursutredning för bättre välfärd åt farmad mink och räv” att minkhållningen inte uppfyllde lagens krav eftersom minkarna inte hade möjlighet att tillfredsställa alla sina beteendebehov. Vidare ansågs att minkarna i alltför hög utsträckning uppvisade stereotypa beteenden och att minkens behov av vatten som sysselsättning måste utredas.

EG-kommissionens kommitté för djurens hälsa och välfärd skrev 2001 en rapport som kom fram till att minkar inom minknäringen endast i begränsad utsträckning är domesticerade samt att förekomsten av stereotypa beteenden är stor hos farmuppfödd mink. I rapporten refereras det till en omfattande undersökning, enligt vilken frekvensen av honor som uppvisade stereotypier var 31–85 procent. Vidare hänvisar rapporten till försök i vilka mink, som har haft tillgång till simvatten, har uppvisat en ökad frekvens av stereotypier om tillgången till vatten senare har begränsats. Minkarna fick också höga nivåer av stresshormon efter att tillgången till simvatten begränsades.

Jordbruksverket konstaterade i en rapport (2002) att 4 § djurskyddslagen inte kan anses vara uppfylld fullt ut inom minknäringen, att det traditionella bursystemet måste avvecklas samt att system som tillgodoser minkars behov av bad- och simvatten bör utvecklas. Utredningen ”Djurens välfärd och pälsdjursnäringen” (2003) kom fram till att det finns indikationer på att minkuppfödningen som den ser ut idag inte uppfyller kraven i djurskyddslagen och föreslog att djurhållningen ska utvecklas på samma sätt som för andra djur, exempelvis värphöns. Även inom pälsdjursnäringen måste djurhållningen bättre anpassas till djurens behov och ge dem utökad möjlighet att på så sätt som anges i 4 § djurskyddslagen bete sig naturligt. Om inte detta sker bör minknäringen helt eller delvis läggas ner senast år 2010, var utredningens slutsats.

Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning

Mot bakgrund av alla dessa utredningar ansåg Vänsterpartiet att det är relevant att skärpa djurskyddskraven i lagstiftningen för minkuppfödningen. Därför lade Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet fram propositionen Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning (2005/06:197) för riksdagen våren 2006. I propositionen föreslås att djurskyddslagen kompletteras med en bestämmelse om att minkar som föds upp för pälsproduktion ska hållas på ett sätt som tillgodoser deras behov i olika avseenden och att de också ska ha tillgång till vatten att simma i. De företag som tvingas upphöra med sin verksamhet ska få ekonomisk kompensation. Miljö- och jordbruksutskottet tillstyrkte propositionen.

Frankrike och Slovakien klagade emellertid till EG-kommissionen och hävdade att det svenska förslaget var otillräckligt preciserat. Frankrike ansåg att kravet på simvatten var ovetenskapligt och Slovakien saknade bland annat måttbestämmelser. Enligt gällande EU-regler fick riksdagen inte fatta beslut innan kommissionen behandlat klagan, vilket skulle ske senast den 4 september 2006. Riksdagen återremitterade därför frågan till miljö- och jordbruksutskottet för ytterligare beredning.

Den tidigare regeringen angav i sitt svar till kommissionen att den ansåg att kravet på simvatten är välmotiverat och att måttbestämmelser senare kommer att tas fram av Djurskyddsmyndigheten i Sverige. Regeringen avslutade sitt svar med att konstatera att Frankrikes och Slovakiens utlåtande inte påverkar regeringens ställningstagande och att man vare sig avser att dra tillbaka eller ändra något i lagförslaget.

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna sade inför riksdagsvalet att de inte tänker genomföra de skärpta reglerna ifall de segrar. Nu sitter dessa partier i regeringen och har möjlighet att anta ett beslut som skulle drastiskt förbättra livet för de ca 1,3 miljoner minkar som föds upp i Sverige varje år. Vi ser det som positivt om vi i Sverige går före och är goda föredömen när det gäller djuromsorg. Bedriver man en näring med god djuromsorg är det dessutom en konkurrensfördel.

Vänsterpartiet anser att riksdagen ska besluta om att anta proposition Skärpta djurskyddskrav för minkuppfödning (2005/06:197). Detta ska ges regeringen till känna.

Stockholm den 29 oktober 2006

Wiwi-Anne Johansson (v)

Ulla Andersson (v)

Marie Engström (v)

Egon Frid (v)

Jacob Johnson (v)

Peter Pedersen (v)