Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av regleringen som förhindrar länsstyrelserna att besluta om jakttider för älg som understiger 70 dagar.
Dagens förvaltning av älgstammen bygger till stor del på lokalt och regionalt inflytande. Registrering av jaktområden hanteras av länsstyrelserna. Även tilldelningen av älg beslutas av länsstyrelserna utom i de fall området är s.k. älgskötselområde som själva beslutar om tilldelning utifrån en älgförvaltningsplan.
Länsstyrelserna beslutar också om jakttiden i så måtto att de får besluta om avslutning av jakten samt eventuellt jaktuppehåll för de nordliga länen där älgjakten startar i september. Tilldelningen bygger på synpunkter från lokala samråd mellan markägare och jägare samt synpunkter från länets viltvårdsnämnd.
Trots de alltmer uttalade intentionerna att förvaltningen ska ske lokalt och regionalt har regeringen ändå begränsat möjligheterna för länsstyrelserna att besluta om jakttider för älg som understiger 70 dagar. Ett undantag finns och det är för renskötselområdet ovanför lappmarksgränsen i Norr- och Västerbotten samt på renbetesfjällen i Jämtland där länsstyrelserna kan besluta om kortare jakttid om det behövs på grund av renskötseln eller klimatförhållanden. Denna möjlighet att själva besluta om lämpliga jakttider borde vara fri för länsstyrelserna om det finns en uttalad vilja för detta från de lokala samråden av jägare och markägare och efter hörande med viltvårdsnämnden i länet.
Det centrala direktivet om minst 70 dagars älgjakt under en eller flera perioder tar ingen hänsyn till klimat, dagslängd eller problem med älgförvaltning i områden med stora årstidsvandringar. Det finns anledning att ta bort de sista resterna av en central styrning över älgjakten eftersom denna inte tar hänsyn till de regionala skillnader som finns i landet. Eftersom länsstyrelsen är den myndighet som har ansvaret för älgförvaltningen i övriga frågor bör också frågan om jakttidens längd vara en fråga som länsstyrelsen har att besluta över.