Motion till riksdagen
2006/07:MJ274
av Jan R Andersson (m)

Kustnära ålfiske


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändring av kustnära ålfiske.

Motivering

Det svenska kustfisket har en stark tradition för boende längs våra kuster och större insjöar. Möjligheten för kustbefolkning att husbehovsfiska har funnits i hundratals år och är ett viktigt inslag för att upprätthålla en levande kustbygd. För många skärgårdsfastigheter på östkusten är ålfiske den största enskilda inkomsten. Nu kan den möjligheten beskäras på grund av ett förslag om starkt reglerat kommersiellt fiske av ål samt totalt fiskeförbud för sport- och husbehovsfiske av ål.

I den modell som skisserats av Fiskeriverket skulle endast de i dag största kommersiella fiskarna få fortsätta med ålfiske. Detta skulle innebära ett hårt slag mot kustbefolkningen som redan fått stora inskränkningar i tidigare fiskerättigheter.

Den europeiska ålstammen har under senare år decimerats. Framför allt gäller detta den minsta ålen, den s.k. glasålen. Den svenska ålstammen har dock inte genomgått samma decimering. Vad som är anledningen till nedgången av den europeiska ålfiskestammen är dock osäkert. Vissa pekar på kraftverkens inverkan på ålvandringen i vattendrag och floder, andra menar att det sydeuropeiska fisket av s.k. glasål och den omfattande exporten som sker av denna är en bidragande orsak till den minskade ålstammen. Till och med EU-kommissionen pekar på en omfattande kunskapsbrist. Att det behövs en europeisk fiskeripolitik som säkrar beståndet av ål är dock klart. Samtidigt vittnar många svenska fiskare om att det lokala beståndet av könsmogen ål inte förändrats nämnvärt under senare år.

Den skattning som Fiskeriverket gjort vad gäller den svenska ålstammen innehåller osäkerheter, bl.a. vad gäller uppgifter för i vilken utsträckning ålfångster landningsregistreras. Vissa uppgifter pekar på att kanske endast en tredjedel av den samlade fångsten upptas till registrering.

Den nya regering som tillträdde under hösten har tydligt signalerat förändringar i den svenska fiskeripolitiken. Bland annat har man uttalat tydliga intentioner att förändra fiskesystemet i Östersjön. Samtidigt kommer Europaparlamentet med största säkerhet att flytta fram ikraftträdandet för förvaltningsplaner till den 1 juli 2008. Innan detta system och EU-politiken är fastlagda och utarbetade vore det därför olyckligt att slå ut stora delar av fiskenäringen och även att omöjliggöra sport- och husbehovsfiske.

Stockholm den 30 oktober 2006

Jan R Andersson (m)