Motion till riksdagen
2006/07:MJ263
av Ulf Holm och Mikaela Valtersson (mp)

Handeln med hund- och kattskinn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyndsamt införa ett svenskt importförbud mot hund- och kattskinn.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige ska driva frågan om ett totalt importförbud i hela EU av hund- och kattskinn.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett märkningssystem för alla skinnprodukter som säljs där både djurart och djurens ursprungsland finns med.

Motivering

Under hösten 2002 kom uppgifter fram i medierna kring päls- och skinnindustrin i Sydostasien. Det var skrämmande bilder i tv av hur hundar knivhöggs till döds och hur katter dränktes eller kvävdes med snaror. Man gick till och med så långt att man flådde både katter och hundar levande. Allt för att få fram skinn för export till bl.a. Sverige och den övriga EU-marknaden. Uppgifter kom fram om att skinnen bl.a. användes som kragar på jackor. Naturligtvis fanns det ingen märkning som visade att skinnen kom från hundar eller katter.

Många frågar sig hur det kunde vara möjligt att skinn från hundar och katter över huvud taget kan finnas på marknaden. Ett svar är att det faktiskt är tillåtet att importera hund- och kattskinn till Sverige. Ett annat svar är också att många asiatiska länder saknar djurskyddslagar och att synen på hundar och katter är annorlunda än den i bl.a. Sverige. Det är givetvis svårt för oss att ändra lagstiftningen i dessa länder så att behandlingen av djur blir bättre. Det vi dock kan göra är att förbjuda import av hund- och kattskinn till Sverige.

Efter påtryckningar från bl.a. Djurens Rätt och Miljöpartiet gav jordbruksministern ett utredningsuppdrag kring frågan om ett importförbud av skinn från hundar och katter. Statens jordbruksverk och Kommerskollegium redovisade sin utredning till jordbruksministern den 15 maj 2003. I samband med att utredningen presenterades uttalade sig jordbruksministern mycket positivt och lovade handling. Det är mer än tre år sedan nu. Ännu har inget hänt.

I ett skriftligt svar på fråga i riksdagen, 2004/05:39, meddelar jordbruksminister Ann-Christin Nykvist att frågan om ett nationellt importförbud är förenat med svårigheter (som dock inte preciseras närmare i svaret) och att beredning fortfarande pågår. Det är nu viktigt att frågan inte förhalas ytterligare utan att ett importförbud av hund- och kattskinn införs skyndsamt. Detta bör ges regeringen till känna.

Sverige kan också vara pådrivande i EU för att införa ett totalförbud mot denna import. Också inom många andra EU- länder upprördes allmänheten med all rätta över de barbariska scener som visades i tv-rutorna av hur hundar och katter flåddes levande. För att påtryckningarna på de länder som tillåter detta djurplågeri ska ökas bör Sverige ta initiativ till att ett förbud mot import av hund- och kattskinn införs i hela EU. Detta har också jordbruksministern sagt sig vara positiv till, i enlighet med frågesvar ovan, men också här kan konstateras att inget händer.

Utifrån ett konsumentperspektiv är det mycket viktigt att det finns märkning på de produkter som finns att köpa på marknaden. Utan ett fungerande system för märkning blir det ju omöjligt för oss konsumenter att kunna avgöra vad det är vi köper. I dag finns uppenbara brister i märkningssystemen. Dels finns det ingen uttrycklig skyldighet för producenter och handlare att upplysa om vilken typ av skinn som används, dels är det uppenbart att en del producenter medvetet väljer att inte märka sina produkter med att det till exempel är hundskinn eftersom de vet att det inte skulle kunna gå att sälja produkterna med en sådan märkning. Producenterna väljer då troligen att saluföra sina skinnprodukter med falsk märkning eller med något intetsägande som att det är ”äkta skinn”. Utifrån detta är det oerhört viktigt att regeringen snarast inför ett regelverk kring märkning av skinn så att vi konsumenter enkelt och lätt kan se vilka djur skinnprodukter kommer ifrån. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 26 oktober 2006

Ulf Holm (mp)

Mikaela Valtersson (mp)