Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över förutsättningarna för den svenska äggmarknaden.
Den svenska hönsnäringen har i enlighet med riksdagens beslut infört nya produktionsmetoder. För den samlade näringen rör sig investeringen under de senaste åren om ca 2 miljarder kronor fördelat på några hundra anläggningar. Äggpriserna har dock minskat avsevärt. Den främsta orsaken är mycket låga priser beroende på överproduktion inom närliggande EU-länder och den prispress som detta inneburit för den svenska marknaden.
Detta har medfört att de svenska äggproducenternas situation försvårats, och många befinner sig nära konkurs. De producenter som satsat sina resurser på nya produktionsmetoder står inför situationen att förlora allt de äger.
Omställningen, som enbart genomförts av Sverige inom EU, har inneburit höjda produktionskostnader varierande mellan 10 och 30 % i olika anläggningar. Sverige har inget gränsskydd mot import för sin unika produktion. EU har beslutat att genomföra en liknande omställning år 2012.
Exempelvis finska producenter har till stor del övertagit de gamla svenska hönsinredningarna. De finska producenterna får ett statligt bidrag som godkänts av EU om ca 2 kr per kilo ägg för ägg från gamla burar. EU:s avsikt med detta bidrag torde vara att Finland ska kunna försörja sitt behov av ägg men inte att producera överskott för Sverige eller andra EU-länder. Dessutom har de finska producenterna utlovats generösa statliga stöd när de ställer om sina anläggningar såsom de svenska producenterna redan gjort för egna medel.
På grund av bidragen i Finland och merkostnaderna för lagstiftade åtgärder i Sverige är produktionskostnaderna mycket lägre i Finland. Äggpackerierna i Finland betalar bara ett producentpris som motsvarar ca 60 % av produktionskostnaderna för ägg från godkänd produktion vid svenska gårdar. Finska packeriföretag säljer färdigpackade ägg fritt levererade genom återförsäljare i Sverige för lägre pris än produktionskostnaden för opackade ägg hos äggproducenter i Sverige.
Det finns ett behov av att motverka den prisdumpning som i dag sker på den svenska marknaden. Våra inhemska äggproducenter riskerar konkurs för att de värnar djurskydd och följer lagstiftningen, medan utländska producenter på samma marknad inte gör det. Först och främst måste äggmarknaden bli konkurrensneutral. Svensk äggproduktion kan inte klara sig mot produkter som får statligt stöd och kan produceras mycket billigare med gamla anläggningar och enligt andra regelverk. Den svenska äggmarknadens förutsättningar bör ses över.