Motion till riksdagen
2006/07:Kr325
av Lena Hallengren (s)

Kulturmiljöpedagogik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om delaktighet och upplevelse av kulturmiljöer samt ett kulturmiljöpedagogiskt centrum i Kalmar län.

Motivering

Kulturmiljön är den bästa källan till kunskap om vårt samhälle av i går och i dag. Genom de miljöer från olika tider som omger oss och som vi dagligen möter får vi en direkt länk mellan historien och våra liv i dag. Ändå är det ibland svårt för människor att relatera till och identifiera sig med sådana historiska miljöer. Därför behövs kunskap och inspiration för att visa hur de lokala kulturmiljöerna kan vara betydelsefulla i människors dagliga liv.

Allting som omger oss är kulturmiljöer, miljöer skapade och formade av människor under olika tider och med olika förutsättningar. Det kan ibland vara en framträdande historisk byggnad, men är oftast betydligt mer subtilt, som en liten stenmur mellan två hus i ett modernt villasamhälle eller ett röjningsröse inne i skogen. Naturmiljön har, med all rätt, fått en framträdande roll i samhällsdebatten och människors medvetande. Men det är viktigt att upplevelser av kulturmiljöer får en lika framträdande roll.

Kulturmiljöerna kan vara en viktig del i människors medvetande och formandet av framtidens samhälle. De kan bli en förenande och överbryggande faktor i splittrade orter, de kan skapa identitet och integration. Kulturmiljöerna är dessutom gratis och de ligger alltid nära.

Förståelsen av och tillgängligheten till kulturmiljön är en demokratisk fråga. Alla har rätt till sin kulturmiljö och sitt kulturella arv.

Ändå har upplevelser i kulturmiljöer inte alltid fått den framträdande roll i skolan, samhället eller på museerna, som den förtjänar. I Barnkulturutredningen, som nu är på remiss, nämns knappt kulturmiljön, vilket får anses anmärkningsvärt.

Mot bakgrund av detta behövs en rejäl satsning för att ge människor större möjligheter att uppleva och förstå sina lokala kulturmiljöer och ge kulturmiljöpedagogiken en mer framträdande roll i skolor, museer, föreningsliv och bland allmänheten. Kalmar läns museum har mer än 20 års erfarenhet och stor kompetens på detta område såväl regionalt, nationellt som internationellt. Under tre år innehade museet ett nationellt uppdrag av Kulturdepartementet i kulturmiljöpedagogik. Efter det har museet i flera år arbetat för att skapa ett utvecklingscentrum för kulturmiljöpedagogik. Det är hög tid att ge möjligheter för detta att förverkligas. Delaktighet i kulturmiljön är viktig för livskvalitet, möten mellan människor och formandet av ett demokratiskt samhälle. Därför vill jag att regeringen överväger att förverkliga ett kulturmiljöpedagogiskt centrum under Kalmar läns museums regi.

Stockholm den 31 oktober 2006

Lena Hallengren (s)