Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om barnkulturen i Sverige.
Barnkulturen måste ha en central roll i svensk kulturpolitik. Barns rätt till kultur finns fastslagen i FN:s barnkonvention, som Sverige har ratificerat. I snart 30 år har vi i Sveriges riksdag haft en bred politisk enighet om vikten av att satsa på barns och ungas kulturutövning.
Alla institutioner som får statligt stöd har en skyldighet att redovisa hur man arbetar med barn- och ungdomsverksamhet, och runtom i landet har kommunerna arbetat med musikskolor och kulturskolor.
Men ”knapphetens stjärna” har också lyst över detta viktiga område. Nu finns inga nya resurser att fördela, kommunerna har dragit in på kulturverksamhet och musik- och kulturskolorna har belagts med högre avgifter. Detta sker samtidigt som det kommersiella utbudet ständigt ökar inom både kultur- och fritidssektorn.
Utvecklingen har gjort att även kulturen nu blivit en klassfråga bland barn och unga, och det är det viktigaste skälet till att en förändring måste ske.
Det andra skälet är kulturens betydelse för den egna utvecklingen. Kultur är ett viktigt verktyg för att utveckla självkänsla men också medkänsla. Kulturens olika uttrycksmedel utvecklar barns språk och förmåga att tolka samt förstå världen runtomkring. Kort sagt ger kultur i dess olika former starkare människor.
Regeringen bör bevaka barnkulturens utrymme i det totala kulturutbud som samhället finansierar.