Motion till riksdagen
2006/07:Kr313
av Maria Lundqvist-Brömster (fp)

Nationellt centrum för dokumentärfotografi vid Västerbottens museum i Umeå


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa ett nationellt centrum för dokumentärfotografi vid Västerbottens museum i Umeå.

Motivering

Sverige behöver ett nationellt centrum för dokumentärfotografi. En bra plats för detta centrum är det regionala museet, Västerbottens museum i Umeå. Den dokumentärfotografiska traditionen är stark i Västerbotten och vid museet, framför allt tack vare fotografen och författaren Sune Jonsson, f. 1930. Välkänd för alla västerbottningar uppmärksammades han 1993 med det internationella Hasselbladspriset för sitt fotografiska arbete. Det har gjort honom såväl nationellt som internationellt erkänd. Sune Jonssons privata arkiv förvärvades av Västerbottens museum 2002. Det består av material som tillkommit i bokprojekt utanför den tjänst som Jonsson innehade vid museet 1968–1995. Tillsammans med de kinofilmer, negativ, diapositiv och påsiktsbilder som hör samman med uppdragen för museet bildar de ett eget väl sammanhållet Sune Jonsson-arkiv. Det har byggts ut med hans publicerade böcker och andra texter, för samlingarna relevant litteratur, en samling tidningsurklipp samt texter om Sune Jonssons fotografi och författarskap.

Ända sedan 1967, då Bo Lagercrantz i spetsen för en grupp entusiaster gav uttryck för att ett fotografiskt museum borde inrättas med särskild inriktning på dokumentärfotografi, har bristen på ett forum för denna fotografi påtalats. Fotografiska museet – tyvärr en kort parentes i historien – blev när det tillkom knutet till Moderna Museet och därmed en del av detta museums exklusivt estetiska inriktning.

Vid ett nationellt centrum ska t.ex. yngre fotografer ges möjlighet att arbeta dokumentärt, gärna inspirerat av Sune Jonssons metod och förhållningssätt. Kompetensen vid centret ska också ta upp dokumentärfotografens villkor då och nu, liksom själva begreppet ”dokumentärfotografi”. Med utställningar och publikationer ska centrat visa vad som finns i nationella och internationella arkiv och samlingar och vad som åstadkommes i nya projekt. Närheten till Umeå universitet borde också göra att den utbildning i dokumentärfotografi som museet initierade för några år sedan borde kunna få en ny aktualitet. Allt detta sammantaget skapar goda förutsättningar för framtidens dokumentärfotografer.

Västerbottens museum är med i det av Stiftelsen framtidens kultur stöttade ”Ett nationellt nätverk för fotografi med dokumentär inriktning” tillsammans med ett tiotal andra svenska museer. Detta gör ytterligare Västerbottens museum särskilt lämpat för ett nationellt uppdrag inom området.

Med stöd av ovanstående anser jag därför att ett nationellt centrum för dokumentärfotografi ska tillskapas vid Västerbottens museum i Umeå.

Stockholm den 25 oktober 2006

Maria Lundqvist-Brömster (fp)