Motion till riksdagen
2006/07:Kr310
av Kurt Kvarnström och Carin Runeson (s)

Folkbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om värnandet av folkbildningen.

Motivering

Att växa och utvecklas i sitt arbete måste bli en möjlighet för alla. Sverige är i dag en ledande kunskapsnation tack vare våra stora satsningar på utbildning. Både bredd och spets är mycket viktigt, från förskolan till forskarsamhället, men också för yrkesutbildningen, folkbildningen och personalutveckling. Inget kan vara viktigare än det livslånga lärandet i en tid när mycket är beroende av vår förmåga att ständigt tillgodogöra oss nya kunskaper.

I Sverige har människor i över hundra år samlats för att tillsammans studera på egna villkor, ta del av föreläsningar och delta i kulturprojekt. Då som nu var motiven att stärka sina möjligheter att påverka de egna livsvillkoren och ofta att påverka och förändra förhållanden i samhället. Det har i många människors liv betytt och betyder oerhört mycket.

En demokratisk samtalskultur har utvecklats inom folkbildningen, grundad på tolerans mot oliktänkande och respekt för sakliga argument och fattade beslut. I det dagliga folkbildningsarbetet tar den sig uttryck i att deltagarna har ett stort inflytande och gemensamt är med och formar innehåll och uppläggning.

Under senare år har folkbildningen fått minskade/förändrade bidragsströmmar. Kommunala bidrag och landstingsbidrag till folkbildningen är olika beskaffade, och storleken skiftar beroende på var någonstans verksamheten bedrivs.

Den individuella kompetensutvecklingen genom bland annat folkbildning ska utvecklas och allas inflytande över sin egen utveckling öka samtidigt som kunskapsnivån i hela Sverige höjs. Ansvaret för detta vilar gemensamt på staten, arbetsgivarna, de fackliga organisationerna och individen. Det livslånga lärandet ska möta våra behov av alltifrån grundläggande till kompletterande utbildning.

I detta finns folkbildningen som ger människor möjligheter de aldrig annars skulle ha haft chans till. Folkbildningen måste förbli öppen för alla. Det samhällsstödda folkbildningsarbetet som sker i studieförbunden, med främst studiecirklar och olika kulturverksamheter, och inom folkhögskolor måste vi värna!

Stockholm den 26 oktober 2006

Kurt Kvarnström (s)

Carin Runeson (s)