Riksdagen avslår proposition 2006/07:16.
Regeringen vill nu genom några mindre ändringar i radio- och tv-lagen samt i anslagsvillkoren för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion göra det möjligt för programföretagen att ta betalt av dem som visar tv vid ett så kallat offentligt framförande. Frågan blev aktuell i samband med fotbolls-VM 2006 när SVT hade för avsikt att ta betalt av exempelvis restauranger som visar tv-program för sina gäster.
Miljöpartiets grundläggande inställning är att radio och tv i allmänhetens tjänst (public service) skall vara tillgängliga för allmänheten och finansieras via licensavgiften. Det bör även gälla den typ av offentligt framförande som här avses.
Arrangemang där tv-program visas för allmänheten har kommit att bli en viktig samlingspunkt som ofta har en stor social betydelse. Under melodifestivalen och stora idrottsevenemang utgör idrottsklubbar, bygdeföreningar och pizzerior mötesplatser för människor i olika åldrar, inte minst på mindre orter. Miljöpartiet vill slå vakt om dessa. Det måste finnas plats för sådana möten utan att det kommer dyra räkningar i efterhand. Det gäller förstås i än högre utsträckning när det gäller program som redan betalats via licensavgiften.
Självfallet skall upphovsrättsliga regler följas. I den utsträckning ersättning skall utgå till upphovsrättsinnehavaren för dessa former av offentligt framförande så bör det finansieras via licensavgiften.