Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn i frågan om bolagisering av idrottsrörelsen.
Idrottsrörelsen är en folkrörelse där verksamheten bedrivs av ideella föreningar. Man bör vara rädd om denna rörelse som engagerar tusentals barn och ungdomar och som stimulerar ett aktivt föreningsliv. Idrottsrörelsens betydelse som demokratifostrare är oomstridd.
Folkhälsan har på flera sätt blivit en klassfråga. Ungdomar får inte utestängas från att delta i organiserad idrottsverksamhet för att avgifterna blivit för höga. Det statliga stödet till idrottsrörelsen har stor betydelse för föreningarnas barn- och ungdomsverksamhet trots att det generellt utgör en liten del av föreningarnas intäkter. Idrotten är vår största folkrörelse med över tre miljoner medlemmar och över 500 000 ideellt verksamma ledare. Det är imponerande siffror och en unik tillgång för en positiv utveckling av vårt samhälle. Det finns alla skäl för oss politiker, och för idrottsrörelsen i stort, att även i framtiden på ett aktivt sätt stödja den insats som alla ideella ledare gör för den svenska idrotten. Bland mycket annat ser de till att många flickor och pojkar får en meningsfull fritid. Och vad betyder inte idrotten till exempel för att integrera ungdomar med invandrarbakgrund i det svenska samhället?
Jag vill i det här sammanhanget understryka att idrotten ska fortsätta att vara en fri och självständig folkrörelse som själv bestämmer över sin verksamhet. Riksdagen ska enbart ange syftet med statsbidragen men det är idrottsrörelsen som lägger fast målen. På senare år har en del föreningar börjat ändra form. I stället för att bedrivas på en ideell basis har man bildat aktiebolag som skall bedriva idrotten i bolagsform och därmed också i vinstsyfte. Detta ser jag som ett hot mot den stora folkrörelsen. Idrott skall inte bedrivas i vinstsyfte utan vara en folkrörelse och bör förbli en folkrörelse. En översyn bör göras för att stoppa bolagiseringen och därmed också kommersialismen för denna folkrörelse.