Motion till riksdagen
2006/07:Kr278
av Siv Holma m.fl. (v)

Folkbildning och amatörkultur


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda var huvudansvaret för amatörkulturen ska ligga.

Folkbildning

Samhället ställer krav på studieförbund och folkhögskolor. De ska främja jämställdhet mellan könen och över huvud taget arbeta i enlighet med den värdegrund som innebär att alla människor är lika mycket värda. De ska utjämna klasskillnader och anpassa sig till det nya mångkulturella samhället. Det är viktiga uppgifter som handlar om demokrati och om allas tillgång till verktyg för att kunna nyttja sin yttrandefrihet.

Men folkbildningen har sedan många år tillbaka fått se sina anslag gröpas ur av fördyring och av kraftigt minskade bidrag från kommuner och landsting. Därför har vi inom Vänsterpartiet arbetat både för att höja det statliga anslaget till folkbildningen och för att få till stånd ett handfast samråd mellan stat, kommuner och landsting om hur det gemensamma ansvaret för folkbildningen ska tas.

I förhandlingarna i våras med den förra regeringen om folkbildningspropositionen och anslagen till folkbildning drev Vänsterpartiet som linje att de förslag till anslagsramar som regeringen föreslog inte var tillräckliga. De nya uppdrag som propositionen lade på Folkbildningsrådet krävde hela det tillskott som föreslogs och det blev inget kvar till att kompensera för fördyringen och den allmänt nedgångna ekonomin, som exempelvis pressat upp avgifterna inom studieförbunden. Slutligen blev resultatet ett tillskott på 400 mnkr. Nu har den nya regeringen i budgetpropositionen ökat tillskottet till folkbildningsanslaget till 490 mnkr, vilket dock minskades med 140 mnkr för att explicit användas till idrottens studie- och utbildningsverksamhet. Fortfarande bedömer vi från Vänsterpartiets sida efter kontakter med Folkbildningsrådet och verksamheterna att behovet ligger åtminstone 100 mnkr högre. Av dessa extra 100 mnkr bör då 25 mnkr läggas till de centrala amatörkulturorganisationernas anslag för de uppdrag som hamnar på dem.

Efter ett motionsförslag från Vänsterpartiet beslutade riksdagen våren 2006 att folkhögskolor ska ges rätt att utfärda sfi-behörighet. Det innebär att det även för detta ändamål krävs ett ökat anslag till Folkbildningsrådet, som fördelar statsbidragen till folkhögskolorna, för 500 platser till en kostnad av 36 500 kr/heltidsstuderande fr.o.m. 2007. Dessa medel, 18,25 mnkr/år, överförs från det allmänna statsbidraget till kommunerna.

Vi föreslår alltså i vår budgetmotion för utgiftsområde 17 (2006/07:Kr279) att 75 mnkr plus 18,25 mnkr tillförs anslag 25:1 Bidrag till folkbildningen. Av dessa medel överförs 18,25 mnkr från utgiftsområde 25.

Amatörkulturen

Amatörkulturen är en stor folkrörelse med 750 000 medlemmar i körer, teaterföreningar, hembygdsföreningar och mycket, mycket mer. Amatörkulturen är också en viktig förutsättning för den professionella kulturen och båda är beroende av varandra. Det är en demokratiskt formad rörelse och en rörelse som samlar kvinnor och män som i de olika föreningarna och verksamheterna skaffar sig erfarenheter och färdigheter som till syvende och sist kommer samhället till godo.

I enlighet med det som sagts ovan bör 25 mnkr årligen tillföras anslag 28:2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete för att tillfalla amatörkulturens centralorganisationer. Det tillskott som behövs har beräknats till 30 mnkr efter många år av urholkning och ökande krav och uppgifter – nu senast det som tillkommit i folkbildningspropositionen vad gäller t.ex. utvecklingsarbete och samverkan. I budgetpropositionen lägger regeringen till 5 mnkr, varför det återstår att fylla på med 25 mnkr.

Varken Folkbildningsrådet eller Kulturrådet anser sig ha ansvar för amatörkulturen. Amatörkulturens roll och var huvudansvaret för amatörkulturen ska ligga måste ägnas en egen utredning. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Stockholm den 30 oktober 2006

Siv Holma (v)

Torbjörn Björlund (v)

Rossana Dinamarca (v)

Egon Frid (v)

Eva Olofsson (v)

Elina Linna (v)

LiseLotte Olsson (v)

Peter Pedersen (v)