Motion till riksdagen
2006/07:Kr271
av Siv Holma m.fl. (v)

Kulturtidskrifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kulturtidskrifter.

Bakgrund och krav

Kulturtidskrifterna spelar en stor roll för opinionsutbildningen. Att det gäller även för relativt små tidskrifter har fastslagits bl.a. av Demokratiutredningen. Samtidigt kläms de små kulturtidskrifterna åt alltmer i takt med att ägarkoncentrationen fullbordas också på distributionens område. Nu finns endast två distributörer kvar, Bonnierägda Tidsam och så Interpress, som uppgått i en norsk internationell koncern, Narvesen, vilken nu också äger Press Stopp-butikerna och Pressbyrån. Under tiden som man diskuterat hur man ska kunna förbättra kulturtidskrifternas situation och då främst distributionen har situationen ytterligare förvärrats (Press Stopp-butikerna läggs ner, Interpress chockhöjer priserna), nu är den akut.

Det ordinarie anslaget för stöd till kulturtidskrifter bör utökas med 2,5 mnkr årligen. Detta yrkande ingår i Vänsterpartiets budgetmotion för utgiftsområde 17 (2006/07:Kr279).

Nättidskrifterna växer till i antal och kvalitet. Föreningen för Sveriges nättidskrifter har i dag ett 40-tal medlemmar. De pengar som avsätts för stöd till kulturtidskrifter räcker inte till för papperstidskrifterna och då är det inte möjligt att klämma in även nättidskrifterna under denna post. En särskild post för stöd till nättidskrifter bör inrättas under anslag 28:9, till att börja med 2,5 mnkr årligen. Även detta yrkande ingår i Vänsterpartiets budgetmotion 2006/07:Kr279.

Vad som ovan anförts om kulturtidskrifter bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 oktober 2006

Siv Holma (v)

Torbjörn Björlund (v)

Rossana Dinamarca (v)

Egon Frid (v)

Elina Linna (v)

Eva Olofsson (v)

LiseLotte Olsson (v)

Peter Pedersen (v)