Motion till riksdagen
2006/07:Kr263
av Louise Malmström (s)

Slöjdens resurser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om SHR:s situation och behovet av resurser för att bibehålla och utveckla sin verksamhet.

Motivering

Hemslöjden är idag efterfrågad som näringsyttring, kulturyttring, som utbildning och som social samvaro. ”Do it yourself” är en viktig modetrend just nu, där hemslöjden ligger långt framme och kan utvecklas än mer, om möjligheten till en bra basverksamhet finns.

Många månadsmagasin och dagstidningar visar slöjd idag, och slöjden börjar få en egen arena. Slöjden börjar bli en egenart att räkna med! Detta har SHR med Svensk Slöjd kraftfullt bidragit till genom utställningsverksamhet och slöjdbutik och genom medvetet projektarbete inom slöjdnäringen. Genom Svensk Slöjds verksamhet har slöjden i många formsammanhang kommit att bli normbildande för hela slöjdrörelsen. Detta är en viktig del i SHR:s verksamhet och resurser måste tillföras för att bolaget Svensk Slöjd skall kunna fortsätta vara den spjutspets som är så nödvändig.

Ett samlat grepp på hemslöjden

Hemslöjdens hus – Ett samlat grepp på hemslöjden kan inrymmas i lokaler där kulturen möts.

I Hemslöjdens hus finner vi all den verksamhet som prioriteras i den ”nya hemslöjden”.

All verksamhet måste därför genomlysas såväl ekonomiskt som verksamhetsmässigt.

För detta krävs tid för analys- och konsekvensarbete, och det behövs ekonomiska förutsättningar för genomförandet.

SHR med all verksamhet flyttar till nya lokaler.

Medlemsorganisationen utvecklas till en modern organisation på 2000-talet.

Tidskriften Hemslöjden utvecklas till den debatt- och faktatidning som den är för slöjden ur kulturellt perspektiv och näringsperspektiv.

Bokutgivning inom hemslöjdsområdet startar.

Svensk Slöjds verksamhet utvecklas till att bli den samordnande länken för slöjdens näringsfrågor. Dessutom skapas utställningsmöjligheter för slöjden genom Svensk Slöjd i större utsträckning än i dag.

Produktutveckling och näringsverksamhet finns i samma lokaler.

På sikt kan förbundet arbeta mer projektinriktat. Om en verksamhet skall förändras i den här riktningen krävs tillfredsställande resurser, och medel måste tillsättas för genomförandet.

Näringsfrågorna kräver externa medel till en näringskonsulent.

Genom att ge SHR möjlighet att även i fortsättningen driva hemslöjden framåt, vara nyskapande och normgivande kommer slöjden under 2000-talet att kunna finna nya uttryck. Den nya slöjden kommer att kunna skapa nya arbetstillfällen genom att den unga generationens slöjdare kan leva kvar på landsbygden. Slöjdnäringen sysselsätter redan idag många kvinnor och män såväl på landsbygden som i stan.

Slöjden fungerar genom den ideella organisationen som fritidssysselsättning för 16 000 medlemmar.

SHR äger under 2004–2006 det nationella uppdraget inom barnkultur med inriktning mot forskning. Inom det nationella uppdraget har prövats om det finns intresse för slöjdklubbar i landets samtliga kommuner. Intresset är stort och ett fördjupningsprojekt krävs för att slöjdklubbarna skall etableras och utvecklas till verksamhet. Slöjdklubbarna riktar sig till barn mellan 7 och 14 år.

Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR, är den samlande nationella ideella organisationen för den svenska hemslöjden.

SHR är en medlemsorganisation med ca 16 000 enskilda medlemmar.

SHR har till uppgift att främja den svenska slöjden.

SHR verkar för att den svenska slöjden utvecklas på traditionens grund.

SHR strävar efter att skapa ökade avsättningsmöjligheter för slöjdarnas produkter.

SHR ger ut kulturtidskriften Hemslöjden som är Sveriges största kulturtidskrift med en prenumererad upplaga på 14 000 exemplar.

SHR är branschorganisation för gesäll- och mästarbrev i tre textila yrken, vävning, stickning och broderi.

SHR är medlem i det nordiska och i det europeiska hemslöjdsförbundet.

Den samlade hemslöjdsrörelsen äger Sätergläntan hemslöjdens skola, där läsårslånga utbildningar ges i vävning, sömnad, smide och trä alla utefter den traditionella folkkonstens ursprung.

SHR äger bolaget Svensk Slöjd AB, som driver butik i Stockholm och en grossistverksamhet.

SHR innehar det nationella uppdraget inom barnkultur med inriktning på forskning 2004–2006.

SHR vill verka för att vara en stark medlemsorganisation dit slöjdintresserade människor söker sig. Ett gemensamt medlemsregister måste genomföras för att organisationen skall kunna utvecklas och verka i samtiden. Hemslöjdsportalen måste utvecklas och förnyas. Genom portalen kommer nya människor i kontakt med hemslöjden.

En ungdomsorganisation Unga Slöjdare, bildades 1998 och är öppen för ungdomar mellan 14 och 25 år. Unga Slöjdare behöver SHR som en moderorganisation där stöd för verksamheten kan ges.

SHR:s mål är att synliggöra hemslöjden i samhället och att skapa förutsättningar för en aktiv hemslöjdsorganisation för slöjdintresserade människor i alla åldrar.

SHR måste ges möjlighet att genomföra sitt uppdrag. Att ha ett fungerande förbundskansli som arbetar med de samlande frågorna. Idag finns tillfälligt en sådan organisation och den är minimal. För att driva förbundets verksamhet vidare och utveckla den i den anda som just nu är mycket positiv krävs att anslaget räknas upp till den nivå förbundet borde ha om en indexuppräkning skett från 1994. Kulturutskottet uttalade en tydlig viljeinriktning i betänkandet våren 2006.

Stockholm den 27 oktober 2006

Louise Malmström (s)