Motion till riksdagen
2006/07:Kr253
av Torbjörn Björlund m.fl. (v)

Idrottens finansiering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att successivt flytta över medel för att på sikt göra idrottsanslaget till ett fast anslag för alla verksamheter inom idrotten under utgiftsområde 17.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att intill dess att förändringen enligt punkt 1 har genomförts ändras reglerna för vinstdelningssystemet ur Svenska Spels överskott så att staten tar riskerna och minskade intäkter och idrottens summa förblir orörd.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att omflyttningen av medel för idrotten från Svenska Spel till statsbudgetens utgiftsområde 17 bör påbörjas 2007 med en summa omfattande 50 miljoner kronor som avsätts direkt ur statsbudgeten till anslag 30:1 Stöd till idrotten.

Idrottens självständighet

Idrotten, den största folkrörelse vi har i Sverige, har av hävd varit partipolitiskt och religiöst oberoende. Samtidigt har samhället stöttat idrottsrörelsen finansiellt eftersom den betraktas som en samhällsnyttig verksamhet på många sätt. Den största delen står kommunerna för, men även staten bidrar med medel som via Riksidrottsförbundet slussas ut i verksamhet. Detta är bra och något som bör fortsätta, men det bör på sikt vara i form av ett fast anslag där alla verksamheter ingår, även projektmedel som ska användas i olika utvecklingsprojekt. Framför allt kommer i dag en stor del av projektmedlen från spelmarknaden. Detta kan ifrågasättas utifrån ett ekonomiskt långsiktigt hållbart synsätt och även ur ett etiskt förhållningssätt. Framför allt bör inte spel och dobbel sammankopplas med den breda ungdomsidrotten, som är kärnan inom idrottsrörelsen. I dag är en stor del av det lokala aktivitetsstödet finansierat via tilldelningen från Svenska Spel. Successivt och så snart det är budgetmässigt möjligt bör medel som motsvaras av Svenska Spels engagemang flyttas till utgiftsområde 17 för att på sikt göra idrottsanslaget till ett fast anslag för alla verksamheter inom idrotten. Tills så kan ske bör reglerna för vinstdelningen ur Svenska Spels överskott ändras så att staten tar riskerna och idrotten tilldelas en fast summa. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Svenska Spel

I dag får idrotten, via Riksidrottsförbundet, speciella anslag från överskottet som Svenska Spel genererar. Anslagen används till olika utvecklingsprojekt inom idrotten. Det går också att söka pengar ur det som kallas Handslaget för att finansiera olika idéer som idrotten vill utveckla. Reglerna är i dag sådana att överskottet delas mellan staten och idrotten. Hur stor del idrotten får beror på storleken på överskottet efter att staten tagit sin del. Detta innebär att idrottens andel varierar beroende på omsättning och vinst för Svenska Spel medan statens del är oförändrad. Detta måste förändras. Vi menar att staten ska ta risken vid nedgångar av vinsten medan idrottens del är garanterad. Detta ska också ses mot bakgrund av att regeringen aviserat en eventuell avreglering av spelmarknaden som troligen kommer att drabba Svenska Spel och den vinst som verksamheten genererar. Vi vill därför ge aktörerna ombytta roller till dess att idrottens anslag omformats till ett fast anslag ur statsbudgeten. Det är viktigt att profilen på medlen som flyttas över till idrottsanslaget har en tydlig inriktning på handikapp- och breddidrott samt genus och HBT-perspektiv.

För budgetåret 2007, och intill dess att anslag 30:1 ändras till ett fast anslag, bör reglerna för tilldelningen ur Svenska Spels överskott ändras så att staten tar riskerna och idrotten tilldelas en fast summa. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

Vänsterpartiet anser att omflyttning av medel för idrotten från Svenska Spel till statsbudgetens utgiftsområde 17 bör påbörjas 2007 med en summa omfattande 50 mnkr som avsätts direkt ur statsbudgeten till anslag 30:1 Stöd till idrotten. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 oktober 2006

Torbjörn Björlund (v)

Rossana Dinamarca (v)

Siv Holma (v)

Elina Linna (v)

Eva Olofsson (v)

LiseLotte Olsson (v)

Peter Pedersen (v)

Kent Persson (v)