Motion till riksdagen
2006/07:Kr233
av Thomas Strand och Helene Petersson (s)

Folkbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kommuners och landstings ansvar för stöd till folkbildningen.

Motivering

Våren 2006 visade riksdagen sitt förtroende för folkbildningen genom att anta en ny folkbildningsproposition samt anslå ytterligare 400 miljoner kronor till folkbildningen. I propositionen betonas att folkbildningen är en angelägenhet för hela samhället och att ansvaret för det ekonomiska stödet till folkbildningen delas mellan stat, landsting och kommuner.

Nu kan vi konstatera att det generellt sett inte blev några höjda kommunanslag till studieförbunden under 2006. Elva kommuner ger inte en enda krona till studieförbunden. År 1991 motsvarade kommunbidragen ca 55 procent av statens stöd till studieförbunden. År 2005 var motsvarande siffra 30 procent. Det kan ställas mot det faktum att 95 procent av kommunerna redovisar ett positivt ekonomiskt resultat avseende år 2005. Kommunernas sammanlagda överskott uppgick till 8,5 miljarder kronor under samma år.

Även landstingen visar samma trend när det gäller ekonomiskt stöd till studieförbunden. Under år 2005 minskar det sammanlagda stödet med 1,5 miljoner kronor (fem län/regioner ökar dock sitt stöd med 2–3 procent). I jämförelse med år 1996 har det sammanlagda landstingsanslaget minskat med ca 12 procent, omräknat till konsumentprisindex, avseende år 2005.

Ett grundläggande skäl för samhällets stöd till folkbildningen är att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Ett annat viktigt skäl är att folkbildningen bidrar till att ge kvinnor och män möjligheter att påverka sin livssituation och skapar engagemang för att delta i samhällsutvecklingen. Studieförbundens verksamhet utgör också ett viktigt bidrag för att minska ohälsan i samhället samt att verka för jämställdhet och öppenhet för inflytande från andra kulturer.

Studieförbunden är landets största kulturarrangör med 237 600 kulturarrangemang som varje år lockar 15,5 miljoner deltagare. Lägger man till att studieförbunden i sin studiecirkelverksamhet samlar ca 2,3 miljoner deltagare inser man hur betydelsefull lokal folkbildning är för stärkt personlig livsmakt och lokal samhällsutveckling.

Den nyligen av riksdagen antagna nya folkbildningspropositionen betonar att ansvaret för folkbildningen måste delas mellan stat, kommuner och landsting. Staten kan självklart inte kommendera vare sig landsting eller kommuner att öka sitt ekonomiska stöd till folkbildningen. Men regeringen kan ytterligare tydliggöra riksdagens ambition med ett delat ansvar för stödet till folkbildningen.

Stockholm den 24 oktober 2006

Thomas Strand (s)

Helene Petersson (s)