Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att huvud- och kostnadsansvaret för kulturarvet åvilar samma huvudman som för områden med riksintresse, dvs. staten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansvaret för arkeologiska utredningar utanför riksintressanta områden i normalfallet åvilar exploatören.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att arkeologiska undersökningar inte klassas som myndighetsutövande utan ska konkurrensutsättas.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Riksantikvarieämbetets arkeologiska verksamhet omvandlas så att Riksantikvarieämbetet blir en aktör på marknaden med samma förutsättningar som övriga aktörer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att göra en översyn av kulturminneslagen (1988:950).
En kulturbygd ger kommuner en möjlighet till utveckling samtidigt som den kan lägga en död hand över en hel bygds utveckling. Kulturminneslagens särställning gör det alltför ofta omöjligt att utföra exploateringar som gagnar bygdens utveckling. Därför är det nödvändigt att arbeta utifrån principen att ansvaret för kulturarvet och kostnadsansvaret för dess bevarande skall åvila samma huvudman. I områden som klassas som riksintresse bör staten vara huvudman. Detta bör ges regeringen till känna.
För områden med intressanta kulturlager som är aktuella för exploatering utanför riksintressanta områden ska det i normalfallet åligga exploatören att bekosta utgrävningarna. Dessa skall dock kunna vägas mot s.k. arkeologisk grundläggning. Detta bör ges regeringen till känna.
En samhällsutveckling skall stimuleras samtidigt som regler skall finnas för att tillvarata samhällets intressen. En avvägning måste därför ske där utfall av en arkeologisk undersökning skall vägas mot kostnad och eventuellt bortfall av tillväxtbärande faktorer. De åtgärder som vidtas i form av förundersökningar och utgrävningskostnader skall inte klassas som myndighetsutövande utan konkurrensutsättas i enlighet med lagen om offentlig upphandling. Detta bör ges regeringen till känna.
Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet skall utformas så att den kan uppträda på den arkeologiska marknaden som jämbördig aktör. Detta innebär att gällande lagstiftning för mervärdesskatt även skall omfatta denna verksamhet. Detta bör ges regeringen till känna.
Förändringen av den arkeologiska verksamheten till en smidig, effektiv och målinriktad verksamhet som uppfyller dagens krav fordrar förändring av gällande kulturminneslag. En översyn av bör därför göras av kulturminneslagen (1988:950) i syfte att uppnå angivna mål. Detta bör ges regeringen till känna.