Motion till riksdagen
2006/07:Kr219
av Birgitta Sellén och Sven Bergström (c)

Svenska språket


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det behövs forskning om vad den successiva övergången till enbart engelska i skolan innebär för den svenska språkkänslan och språkkunskapen.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att svenska språket ska lagskyddas.

1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.

Motivering

Svenska språket är det ”bästa språket” för oss som har det som vårt modersmål.

Det känns därför viktigt att värna det. Lika viktigt som det har varit för samer, judar, romer, tornedalsfinnar och sverigefinnar att värna sina språk och som de också med lyckad framgång har gjort och därmed fått sina språk lagskyddade i Sverige.

Genom invandringen talas det i vårt land även många andra språk och många av dessa kommer med säkerhet att kämpa för att få lagskydda dessa språk i framtiden. När utredningen om svenska språket, kallad ”Mål i mun”, skrevs visade det sig vid en enkätundersökning att 58 % ansåg att det är viktigt att bevara invandrarspråken i Sverige.

Centerpartiet har länge kämpat för att svenska språket ska lagskyddas.

Hösten 2005 lämnade dåvarande regeringen en proposition till riksdagen som kallades ”Bästa språket”.

I den sade dåvarande regeringen att den inte ville lagskydda svenska språket och motiverade sin negativa hållning mot lagstiftning på följande sätt:

Svenska språket är av hävd det språk som används i Sverige och är ett mycket väl beskrivet och dokumenterat språk, såväl i nutid som under tidigare perioder. Svenska är också ett av EU:s officiella språk.

Regeringen ansåg att det räckte att markera att svenska språket är landets huvudspråk genom att föreslå ett språkpolitiskt mål.

Ett mål kan i många fall vara bra att ha, men hur många gånger når vi alla de mål som vi sätter upp här i landet?

Vi kan bara nämna skolans mål, arbetsmarknadsmål, rehabiliteringsmål, osv.

Det finns idag oroande tendenser till att engelskan hotar svenska språkets fortlevnad. Oroande tendenser finns därför att svenska språket överges inom en del områden i Sverige. På vissa utbildningar i landet sker undervisningen helt på engelska.

Det finns redan idag en del domäner där vi ser att engelskan tränger ut svenskan. Det allra tydligaste är inom datavärlden, men det finns även många andra områden, t.ex. inom högskolestudier. Idag skriver studenter sina uppsatser på engelska, och presenterar dem på engelska, och det har ofta visat sig att de har svårt att förklara sin avhandling på svenska för de har studerat ämnet på engelska och därmed inte vant sig vid svenska förklaringar. Svenska forskare publicerar mycket sällan sina resultat på annat språk än engelska.

Det finns också grundskolor som gått över till engelska som enda undervisningsspråk. Det har setts som ”framåtsyftande” att eleverna ska behärska ett världsspråk. Självklart är det bra att behärska flera språk, men om det sker på bekostnad av modersmålet blir det fel.

Vi är ju väldigt noggranna med att invandare ska få undervisning i sitt modersmål när de går i skolan, för att de lättare ska ta till sig kunskaper, men vi är inte lika noga med att påpeka att barn med svenska som modersmål ska behärska sitt språk till fullo.

Det finns exempel på länder som stiftat språklagar för att deras språk har varit hotade. Exempel på det är Polen, Katalonien och Wales.

Ledamöterna att utredningen ”Mål i mun” var också överens om att en språklag bör instiftas för att skydda svenska språket.

En språklag som skyddar vårt svenska språk bör också vara ett stöd för att hävda rätten att använda svenska språket i EU-sammanhang. Det är av central betydelse att svenska språkets ställning inte undergrävs inom Europeiska unionen. Att få tala och läsa sitt eget språk vid förhandlingar är en självklar rättighet för att garantera att svenska intressen och åsikter inte tappas bort av brist på kunskaper i främmande språk. Om svenskarna i exempelvis EU-sammanhang måste tala engelska blir möjligheterna att nyansera sina åsikter begränsade och de kan riskera att bli missförstådda. Om vi lagskyddar svenskan innebär det att språket kan fortsatt vara officiellt språk inom EU.

Centerpartiet har lyft fram många synpunkter om svensk språkpolitik och anser bl.a. att det behövs forskning om vad den successiva övergången till enbart engelska i skolan innebär för den svenska språkkänslan och språkkunskapen. Detta bör ges regeringen till känna.

Språket är nyckeln till vår kultur och historia, bärare av vår identitet och grunden för social gemenskap på alla nivåer. Ett språk gör att vi växer som människor. Alla ska därför ha möjlighet att utveckla en god språkförmåga.

ALLA politiska partier stod bakom ett lagstiftningsförslag när utredningen ”Mål i mun” skrevs. Under våren 2006 ändrade den socialdemokratiska regeringen sin syn på att lagskydda svenska språket, och vi är helt övertygade om att alla partier idag skulle stå bakom ett sådant förslag. Därför bör det tillsättas en ny utredning som med hjälp av den tidigare lagda utredningen ”Mål i mun” och propositionen ”Bästa språket” ganska snabbt kan ta fram nytt underlag till en proposition om att lagskydda det svenska språket.

Stockholm den 26 oktober 2006

Birgitta Sellén (c)

Sven Bergström (c)