Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka utrymmet för idrott i skolan.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka simkunnigheten bland barn och ungdomar.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en långsiktig strategi för att i ökad utsträckning få stora internationella idrottsevenemang till Sverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nationell samling bakom en svensk ansökan att få arrangera olympiska vinterspel med sikte på 2018.
1 Yrkandena 1 och 2 hänvisade till UbU.
Sverige har en lång tradition av stora idrottsevenemang som utvecklats till manifestationer med många tusen deltagare. Traditionsrika och stora arrangemang som Vasaloppet, O-ringens 5-dagarsorientering och Vätternrundan har fått efterföljare i form av Stockholm Marathon, Lidingöloppet, Tjejmilen, Vårruset, Gothia Cup i fotboll m.m. Sverige har också fått ett gott rykte som värd för stora internationella mästerskapstävlingar, senast i form av EM i friidrott med Alpina VM i Åre som närmast förestående.
Idrottens roll för folkhälsan kan knappast övervärderas, och av avgörande vikt är att barn och ungdomar redan i skolan grundlägger goda vanor med regelbunden fysisk aktivitet genom idrott på schemat, helst varje dag.
Utöver denna positiva effekt på folkhälsan är det ingen tvekan om att stora idrottsevenemang är bra också för näringslivet och besöksnäringen.
Idrottsrörelsen har mer än tre miljoner medlemmar, och mer än två tredjedelar av alla barn är med i en idrottsförening under en tid. Idrottsrörelsens verksamhet är oerhört betydelsefull och den insats som hundratusentals ledare gör ideellt är värd stor respekt.
Merparten av barns idrottande är spontant och sker inte på en idrottsanläggning. Hur många har inte i drömmarna tagit en stor idrottsseger hemma i trädgården eller i parken? Närheten till ställen där man kan utöva spontanidrott är därför viktig.
Det är dock ett faktum att barn och ungdomar rör sig allt mindre. Samtidigt vet vi att fysisk aktivitet stärker möjligheterna att göra goda studieresultat.
Idrottsämnet i grundskolan och gymnasiet bör enligt vår mening ges ett större utrymme. Detta är särskilt viktigt mot bakgrund av att samhället utvecklats så att de flesta lever sitt vardagsliv med allt mindre fysisk aktivitet. Skolan har också en viktig roll i att säkerställa ungdomars simkunnighet.
Under senare tid har konstaterats att simkunnigheten avtar bland barn och ungdomar. Enligt vår mening har alla barn rätt att få lära sig simma. Det är både fråga om en väldigt bra motionsform och det handlar också om barns lek och trygghet i vattenmiljön samt förebyggandet av drunkningsolyckor. Föräldrarna har naturligtvis ett förstahandsansvar för sina barn men skolan skall, gärna i samverkan med simklubbar landet runt, säkerställa barns simkunnighet.
Allt fler undersökningar tyder på att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och prestationsförmåga, vare sig det gäller studier eller arbete. Det är ju inte konstigare än att en halvtimmes promenad på lunchen kan öka koncentrationsförmågan och arbetslusten på kontoret på eftermiddagen. Folkhälsoarbetet måste förbättras så att alla stimuleras till en sund livsföring.
Centerpartiet anser att det är särskilt betydelsefullt att barn och ungdomar får kunskap om vikten av fysisk aktivitet, rätt kost och sambanden mellan fysiskt och psykiskt välbefinnande. En insikt om detta i tidiga år ger bättre grund för god hälsa genom livet och det ökar livskvaliteten.
Den gångna sommaren visade Göteborg än en gång att vi i Sverige är duktiga arrangörer av stora idrottsevenemang. Vintern 2007 är det dags för Alpina VM i Åre och 2008 VM i skidskytte i Östersund. Stora idrottsevenemang är till gagn för Sverige både ekonomiskt, turistiskt och idrottsligt. Men konkurrensen om att få arrangera stora internationella mästerskap hårdnar. Därför bör en långsiktig strategi utarbetas för att i ökad utsträckning få stora internationella idrottsevenemang till Sverige.
Det största på det idrottsliga området är arrangerandet av olympiska spel. Här har dessvärre den tidigare regeringen schabblat med möjligheterna att få ett vinter-OS till Sverige. Vi menar att det nu är dags för nationell samling bakom en svensk ansökan om att få arrangera olympiska vinterspel med sikte på 2018.
Det finns ett stort behov av en nystart för en offensiv och genomtänkt idrottspolitik i Sverige. Den nya regeringen har en viktig uppgift i att gå i spetsen för att satsa långsiktigt och målmedvetet på idrott och folkhälsa samt att utarbeta en svensk strategi för att få arrangera stora internationella mästerskap också i framtiden.